TSIUC: Els departaments TIC del futur

TSIUC: Els departaments TIC del futur

La catorzena edició de la Trobada dels Serveis Informàtics de les Universitats de Catalunya (TSIUC), que convoca cada any el CSUC, s’ha celebrat enguany amb el lema “Els departaments TIC del futur”, a la Universitat de Girona (UdG). La trobada, que ha comptat amb una vuitantena d’assistents, ha girat entorn la visió que diferents experts tenen dels departaments TIC i la transformació que preveuen que s’hi produirà. A més, també s’ha posat l’èmfasi en la gestió del canvi, amb especial atenció en els recursos humans.

Els encarregats d’obrir la TSIUC’13 han estat Anna M. Geli, rectora de la UdG, Miquel Huguet, director del CESCA, i Miquel Puig, director general del CSUC. Després de donar les gràcies per haver escollit el Campus de Montilivi com l’escenari de la TSIUC’13, Anna M. Geli ha passat la paraula a Miquel Huguet. El director del CESCA ha remarcat l’essència de la TSIUC com a “fòrum de debat i de reflexió per veure tendències i captar cap a on anem”. En relació a aquest punt, Huguet ha recordat la presència de Richard West, ex vicepresident executiu de la California State University, a la TSIUC d’ara fa 10 anys, on va explicar que “amb un pressupost de 4 milions de dòlars, va agafar els 23 campus i els seus corresponents CPD i els va externalitzar”. Una tendència, destaca Huguet, que “acompanyada dels canvis socials i noves pràctiques, ja ha arribat a casa nostra”. I és que, com ha comentat Miquel Huguet, “durant molts anys les TIC han sigut un factor d’externalització pels altres sectors industrials, però ara ha arribat el moment d’aplicar la transformació dins del propi sector TIC”.

Per la seva banda, Miquel Puig, director general del CSUC, també ha destacat la voluntat de la jornada per “veure on som i cap on anem” pel que fa als departaments TIC. Així doncs, Puig ha ressaltat dos aspectes que considera de vital importància davant aquest canvi. El primer, “l’abandonament de les aplicacions fetes a mida i la seva substitució per solucions de mercat”. I segon, “la irresistible tendència a portar les coses al núvol”. Ambdòs moviments obliguen, segons ha dit el director general del CSUC, a “un canvi d’enfocament”, i és que “els mateixos informàtics s’han de plantejar quin és el seu futur personal, no només dins els departaments”. Lligat a aquest darrer punt, Puig considera que “els informàtics s’han d’allunyar de la tecnologia per situar-se prop del client”. “Les revolucions són amenaces”, ha afirmat, però també ha transmès un missatge tranquil·litzador dient que “no sobren informàtics al mercat”.

Lluís Jofre, director general d’Universitats, ha conclòs la TSIUC remarcant que “cada vegada més ens haurem de dedicar no tant en les dades com en la seva gestió, cosa que requerirà un canvi del rol i l’orientació del que s’està fent”. Com a pinzellada de la situació actual, Jofre ha volgut destacar la qualitat de les universitats catalanes. “El sistema universitari català és segon, només darrera Holanda, en base als paràmetres de l’European Research Council Grants”, ha afirmat. Així mateix, Jofre ha destacat que “la universitat està subjecta al canvi i que les TIC hi jugaran un paper molt important”. Les TIC també seran clau, ha dit, de cara a afrontar més qualitat amb menys recursos, tot i que ha assegurat que “el pressupost d’universitats de cara el 2014 serà continuista amb el del 2013. Finalment, Jofre ha ressaltat que “els sistemes d’informació que necessiten les universitats és qualitativament diferent al que necessiten altres instàncies de l’administració”.

Comparteix