Els arxius engeguen la campanya "#Arxivem el moment" per preservar els testimonis de l'1 d'octubre

Els arxius engeguen la campanya “#Arxivem el moment” per preservar els testimonis de l’1 d’octubre

Sota el lema “Arxivar l’avui per guanyar el futur” i amb l’objectiu de documentar i preservar evidències sobre el moviment social i polític que està suposant el referèndum de l’1 d’octubre, l’Associació d’Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya (AAC-GD) ha impulsat la campanya “#Arxivem el moment“, que pretén conscienciar la ciutadania de la necessitat de preservar els materials analògics i digitals generats per àmplies capes de la societat civil durant aquests dies.

L’AAC-GD proporciona una sèrie de consells per documentar el context d’aquests testimonis i proposa que siguin cedits als arxius municipals o comarcals. Molts arxius del país han secundat la iniciativa. Entre ells, l’Arxiu de la Universitat de Barcelona (UB) també s’ha acollit a la campanya i demana materials on es vegi la UB i que testimoniïn els esdeveniments d’aquest dies.

D’altra banda i dins d’aquesta campanya, l’AAC-GD ha col·laborat amb Ed Summers, investigador del Maryland Institute for Technology in Humanities i membre del col·lectiu Documenting the Now, per recollir les piulades publicades entre el 19 de setembre i el 5 d’octubre amb les etiquetes: #CatalanReferendum, #1oct, #1o #CatalalonianReferendum, #Catalonia i #votarem.

Des del passat 17 d’octubre, ja es pot accedir al dataset d’identificadors dels vuit milions i mig de tuits al catàleg Documenting the now, gràcies a la preservació contextualitzada i estructurada del conjunt de metadades de les piulades, els usuaris poden dur a terme una gran varietat de tractaments i recerques.

Font: Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la UB

Comparteix