Llibre sobre revistes: "Revistas científicas. Situación actual y retos de futuro"

Llibre sobre revistes: “Revistas científicas. Situación actual y retos de futuro”

Revistas científicas: situación actual y retos de futuro és una monografia, editada per Ernest Abadal, que aborda de manera global la conjuntura i els principals reptes als quals s’enfronta l’edició de revistes científiques.

El text es desglossa en tres parts:

– La primera part tracta aspectes generals de les revistes científiques i comença amb l’anàlisi dels seus antecedents històrics (Àngel Borrego), i continua amb les dades estadístiques de la situació internacional (Miguel Navas), el funcionament del sistema de revisió per experts (Francisca Abad), els models d’avaluació de revistes (Emilio Delgado) i l’evolució dels sistemes de compra (Lluís Anglada).

– La segona part se centra en la situació a Espanya, i mostra una panoràmica general de les revistes espanyoles que parteix de la base de dades Dulcinea (Remedios Melero), un estudi econòmic que es basa en les enquestes realitzades a editors de revistes (Melba Claudio i Anna Villarroya) i l’anàlisi de la presència de revistes espanyoles en els índexs de referència internacional (Marta Somoza, Javier Guallar, J. M. Rodríguez-Gairín i E. Abadal).

– Finalment, la tercera part serveix per mostrar les tendències i nous desenvolupaments, ja siguin els causats pel model d’accés obert (Ernest Abadal), per les innovacions introduïdes per les revistes (Àlex López-Borrull) o per l’ús de les xarxes socials i altmètrics (Candela Ollé i Àlex López-Borrull).

Aquesta novetat editorial ha estat promoguda pel projecte d’investigació “Accés obert a la ciència a Espanya” i s’ha publicat en accés obert, fet que permet descarregar la versió en PDF lliurement al portal d’Edicions de la Universitat de Barcelona.

Comparteix