Informe sobre l'estat de les dades de recerca en obert (2017)

Informe sobre l’estat de les dades de recerca en obert (2017)

El 23 d’octubre, Figshare ha publicat l’informe The State of Open Data 2017: a selection of analyses and articles about open data, curated by Figshare amb l’objectiu d’examinar les actituds i experiències dels investigadors que treballen amb les dades obertes (compartint-les, reusant-les i redistribuint-les).

Aquest informe inclou els resultats del seguiment de l’enquesta que es va difondre l’any passat, com també d’una recopilació d’articles d’experts encapçalats pel pròleg de Jean-Claude Burgelman, responsable de la Unitat de Política Científica i de la Direcció General de Recerca i Innovació de la Comissió Europea.

L’enquesta, realitzada amb la col·laboració d’Springer Nature i Wiley, ha estat resposta per gairebé 2.300 investigadors. Dels resultats se’n desprèn:

  • Més consciència sobre la importància dels conjunts de dades (passen del 73% al 82%).
  • El 74% dels investigadors curen les dades per compartir-les.
  • La voluntat de reutilitzar datasets en la seva recerca ha crescut fins al 80%.
  • Creix en 3 punts percentuals els investigadors que comparteixen les seves dades habitualment (del 57 al 60%).
  • Reducció fins al 21% de la proporció d’investigadors que mai ha fet públic un dataset.
  • Pel que fa a la publicació de les dades: un 30% ho fan com a apèndix a l’article, un 30% en un repositori de dades i un 20% en una revista de dades.

A més de la possibilitat de consultar i/o descarregar les dades associades, enguany han posat a disposició del públic una visualització interactiva de les mateixes i una infografia que resumeix l’informe.

Comparteix