Reconeixement a les primeres promocions del Pla de Doctorats Industrials

Reconeixement a les primeres promocions del Pla de Doctorats Industrials

El govern de la Generalitat de Catalunya ha reconegut les primeres promocions del Pla de Doctorats Industrials, corresponents al pla pilot del 2012 i a les convocatòries del 2013 i el 2014. A l’acte s’han distingit els doctorands, els directors de tesi i els responsables de supervisar a l’empresa els 127 projectes de recerca, desenvolupament i innovació (R+D+I) realitzats en el marc d’aquest pla i que són en la fase final o ja han acabat, amb l’obtenció del títol de doctor.

El Pla de Doctorats Industrials (DI), que gestiona l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) i compta amb la col·laboració del CSUC, es va posar en marxa l’any 2012 amb un programa pilot i ja se n’han celebrat cinc edicions, al llarg de les quals s’han finançat 377 DI (des de l’edició pilot fins a la segona resolució parcial de la convocatòria de doctorats industrials 2017). Hi han col·laborat les universitats catalanes, tant públiques com privades, i els centres de recerca, juntament amb 259 empreses i institucions de totes les dimensions, majoritàriament pimes, però també empreses emergents (start-up) i fundacions o associacions sense ànim de lucre.

Pel que fa a la inversió en aquests projectes, ascendeix a 52 milions d’euros, i dues terceres parts provenen del sector privat. Els àmbits de coneixement d’aquests projectes són molt amplis i inclouen àrees estratègiques com el vehicle connectat, la xarxa 5G, la intel·ligència artificial, la biomedicina, les dades massives (Big data) i les ciutats intel·ligents, entre d’altres.

Els projectes endegats en el marc del programa han rebut la direcció acadèmica d’investigadors de totes les universitats catalanes i de centres de recerca CERCA i del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), i també de grans instal·lacions científiques com el Barcelona Supercomputing Center o el Sincrotró ALBA.

Els doctorats industrials permeten a les empreses accedir als grups de recerca capdavanters i a l’ús de les seves infraestructures, així com obtenir ajuts econòmics i beneficiar-se de deduccions i bonificacions fiscals. Pel que fa als entorns acadèmics, els facilita la transferència de coneixement a l’entorn productiu i reforça els seus vincles amb el món empresarial. Als doctorands els permet formar-se en un entorn altament innovador amb una doble supervisió, acadèmica i empresarial, en el marc d’un contracte laboral de tres anys i amb diversos avantatges, com la matrícula gratuïta o una borsa de mobilitat.

Font: Butlletí RECERCAT

Comparteix