Retransmesa en directe la pluja dels Gemínids

Retransmesa en directe la pluja dels Gemínids

El CSUC ha col·laborat en la retransmissió en directe de la pluja dels Gemínids, que són junt amb els Perseids, les majors pluges d’estrelles de l’any. De fet, els Gemínids, a diferència dels Perseids, són meteors lents i, per tant, és més senzill observar-los.

Així, el portal sky-live.tv, en col·laboració amb el projecte europeu STARS4ALL, han emès en directe des de l’Observatori del Teide (Tenerife) aquesta pluja d’estels.

El temps total de la retransmissió ha estat de 60 minuts i s’ha pogut segur en directe a través del portal web sky-live.tv. A continuació, trobareu el vídeo de la retransmissió en directe:

Els Gemínids són, presumptament, petits fragments deixats per l’asteroide 3200 Phaethon en l’atmosfera terrestre. En síntesi, és un curiós asteroide que s’acosta tant al Sol, ho fa cada 1,4 anys, de manera similar a com ho faria un cometa, que l’escalfor emesa pel Sol “crema” els residus de pols que cobreixen la seva superfície rocosa i forma així una espècie de “cua de grava”. Els meteors d’aquesta pluja semblen venir del radiant de la constel·lació dels Bessons (d’aquí el seu nom). Això no obstant, poden aparèixer en qualsevol altre punt del cel, i sovint mostren una coloració groguenca.

El CSUC ha participat en aquest esdeveniment cedint un servidor virtual amb sistema operatiu Linux, 4 GB de memòria RAM, 4vCPU virtuals i una xarxa compartida d’1 GB per fer la retransmissió. D’altra banda, també ha configurat un servidor web Apache i un programari de sincronització remota i automatització de tasques que ha replicat el portal sky-live.tv cada minut per garantir la bona transmissió del senyal.

A més del CSUC, els centres de supercomputació espanyols Centro Extremeño de Tecnologías Avanzadas (CETA-CIEMAT), i l’Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) també han col·laborat en la distribució de la retransmissió del portal web sky-live.tv.

Comparteix