Les alineacions de la sortida del Sol a Egipte, retransmeses en directe

Les alineacions de la sortida del Sol a Egipte, retransmeses en directe

El CSUC ha col·laborat en la retransmissió en directe de les alineacions de la sortida del Sol en el solstici d’hivern des del temple de Karnak a Luxor, Egipte.

Aquest esdeveniment astronòmic, que han documentat investigadors de l’Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) i enginyers de la Universidad Politécnica de Madrid, s’ha retransmès en directe a través del portal sky-live.tv, i ha comptat amb la col·laboració del projecte europeu STARS4ALL.

La retransmissió ha tingut lloc el 19 de desembre a les 05.15, horari peninsular, les 06.15 h, a Luxor, on s’ha pogut apreciar la sortida del Sol des del temple de Karnak, on, a més, s’han produït efectes de llums i ombres en diverses estances del temple. A continuació, trobareu el vídeo de la retransmissió en directe:

Egipte i el Sol

En una sèrie de llibres i articles publicats en els darrers anys, els membres de la Missió Hispano-egípcia per a la arqueoastronomia de l’Egipte antic, liderats per l’investigador de l’Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC), Juan Antonio Belmonte, i l’investigador egipci, Mosalam Shaltout, han realitzat una sèrie de descobriments extremadament interessants i nous sobre la manera en què els antics egipcis podrien haver orientat els seus edificis sagrats.

Basant-se en aquestes troballes, s’ha postulat una teoria original, però simple al seu torn, per la qual l’orientació dels temples, o altres edificis sagrats, no es pot interpretar com a un fet aïllat sinó que s’ha de situar en el context més general de l’arqueologia del paisatge, entenent el paisatge en sentit totalitzador, un lloc en el qual tant la terra com el cel juguen el seu paper.

Així, a Tebas, antiga capital de l’imperi egipci, es troba un conjunt espectacular de monuments que inclouen orientacions solsticials, sent el temple de Karnak el més important de tots.

El CSUC ha participat en aquest esdeveniment cedint un servidor virtual amb sistema operatiu Linux, 4 GB de memòria RAM, 4vCPU virtuals i una xarxa compartida d’1 GB per fer la retransmissió. D’altra banda, també ha configurat un servidor web Apache i un programari de sincronització remota i automatització de tasques que ha replicat el portal sky-live.tv cada minut per garantir la bona transmissió del senyal.

A més del CSUC, els centres de supercomputació espanyols Centro Extremeño de Tecnologías Avanzadas (CETA-CIEMAT), i l’IAC també han col·laborat en la distribució de la retransmissió del portal web sky-live.tv.

Comparteix