La pluja de meteors dels Quadràntids, retransmesa en directe

La pluja de meteors dels Quadràntids, retransmesa en directe

La matinada del 4 de gener, el CSUC ha col·laborat en la retransmissió en directe de la pluja dels Quadràntids, la primera pluja de meteors de l’any.

Així, el portal sky-live.tv, en col·laboració amb el projecte europeu STARS4ALL, han emès en directe la pluja d’estrelles amb dues càmeres, una situada a l’Observatori del Teide ( IAC, Tenerife, Illes Canàries) i l’altra a l’Anillo (Centro Internacional de Innovación Deportiva en el Medio Natural, Junta d’Extremadura, Càceres).

La retransmissió ha tingut lloc a les 06.30 h (horari peninsular) i s’ha pogut segur en directe a través del portal web sky-live.tv. A continuació, trobareu els vídeos de les dues retransmissions, la de l’Anillo i la de l’Observatori del Teide:

Les anomenades “estrelles fugaces” són en realitat petites partícules de pols de diferents mides, algunes menors que grans de sorra, que van deixant els cometes al llarg de les seves òrbites al voltant del Sol. El corrent de partícules resultant (anomenats meteoroides), a causa al “desglaç” produït per l’escalfor solar, es dispersa per l’òrbita del cometa i és travessada cada any per la Terra en la seva òrbita al voltant del Sol. Durant aquesta trobada, les partícules de pols es desintegren en entrar a gran velocitat a l’atmosfera terrestre, creant els coneguts traços lluminosos que reben el nom científic de meteors. Això és cert per a la majoria de pluges, però no per als Quadràntids, ja que no hi ha cap estel que coincideixi amb la trajectòria del núvol de “runa”. El progenitor d’aquesta pluja és l’asteroide EH1 2003.

El CSUC ha participat en aquest esdeveniment cedint un servidor virtual amb sistema operatiu Linux, 4 GB de memòria RAM, 4vCPU virtuals i una xarxa compartida d’1 GB per fer la retransmissió. D’altra banda, també ha configurat un servidor web Apache i un programari de sincronització remota i automatització de tasques que ha replicat el portal sky-live.tv cada minut per garantir la bona transmissió del senyal.

A més del CSUC, els centres de supercomputació espanyols Centro Extremeño de Tecnologías Avanzadas (CETA-CIEMAT), i l’Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) també han col·laborat en la distribució de la retransmissió del portal web sky-live.tv.

Comparteix