Suècia vol ser d'accés obert: cancel·la el seu acord amb Elsevier

Suècia vol ser d’accés obert: cancel·la el seu acord amb Elsevier

Una de les editorials científiques més importants del món, Elsevier, no compleix amb els requeriments de les universitats i instituts de recerca suecs i els seus contractes estan en perill.

Donant un primer pas cap a la fita de l’accés obert immediat per al 2026, definit pel govern suec, el Consorci Bibsam ha decidit, després de 20 anys, no renovar l’acord amb l’editorial científica Elsevier. Per poder aconseguir la transició necessària d’un esquema de subscripció a un d’accés obert, el Consorci ha demanat:

  • Accés obert immediat a tots els articles publicats per Elsevier per investigadors afiliats a les organitzacions participants.
  • Accés de lectura per a les organitzacions participants a tots els articles d’Elsevier en les seves 1.900 diferents publicacions.
  • Un model de preus que sigui sostenible i que permeti fer la transició a l’accés obert.

Per la seva banda, Elsevier no ha estat capaç de presentar un model que estigui d’acord amb les demandes del Consorci Bibsam i, per tant, l’acord es cancel·larà el 30 de juny, data límit.

Els investigadors suecs publiquen aproximadament uns 4.000 articles per any en els journals d’Elsevier. El 2017 es van gastar 1,3 milions d’euros pels càrrecs de processament d’aquests articles. Però les organitzacions van pagar en quotes de llicència uns 12 milions d’euros per poder accedir als continguts publicats per Elsevier.

Astrid Soderbergh Widding, president de la Universitat d’Estocolm, cap del Consorci Bibsam i cap de l’equip de negociació ha comentat: “L’increment en els costos de la informació científica està asfixiant els pressupostos universitaris a escala global, mentre que les editorials operen amb marges altíssims. Una alternativa a la forma com funciona això, així com al model de preus és l’accés obert, on les institucions paguen per publicar els seus articles i aquests es converteixen en accessibles per a tothom i es poden llegir des del moment de la seva publicació”.

“Necessitem monitorar el cost total de les publicacions perquè fins ara el que hem vist és una tendència cap a un increment ràpid dels costos, tant de lectura com de publicació. El sistema actual per a la comunicació acadèmica ha de canviar i la nostra única opció és cancel·lar els acords quan aquests no satisfan les nostres demandes per a una transició sostenible cap a l’accés obert”, ha afegit Soderbergh Widding.

Els investigadors de les organitzacions participants continuaran tenint accés als articles publicats des del 1995 i fins al 2017, d’acord amb el contracte actual amb l’editorial. No obstant això, Elsevier no donarà accés als continguts nous que es proporcionin per subscripció després del 30 de juny a la seva plataforma.

Font: Nota de premsa de Kungliga biblioteket

Comparteix