El CAT11e comença a rodar!

El CAT11e comença a rodar!

L’equip ETSEIB Motorsport ha presentat el monoplaça elèctric CAT11e, amb el que participarà aquest estiu a la Formula Student 2018. El CAT11e és l’onzè cotxe dissenyat i construït per aquest equip de la UPC, i el setè vehicle de competició propulsat íntegrament per un tren de potència elèctric.

El CAT11e incorpora una sèrie de modificacions i innovacions respecte el seu predecessor, el CAT10e, per fer-lo més ràpid i assolir un major rendiment. Del disseny d’enguany, cal destacar un xassís integral de fibra de carboni més lleuger i rígid, grans millores en l’eficiència del paquet aerodinàmic, un augment de tensió a la bateria de 400V a 600V i millores en el sistema de refrigeració de la bateria, motor i inversor.

L’equip de l’ETSEIB Motorsport ha realitzat les simulacions d’aerodinàmica a l’Altix UV 1000 (pirineus) usant gairebé 120.000 hores computacionals (HC), amb el programari OpenFOAM, per al qual s’ha muntat un model aerodinàmic de 60e6 elements i un mallat en paral·lel. Com en l’edició anterior, s’ha utilitzat el programari lliure de creació 3D Blender per a renderitzar cotxes i l’elaboració dels vídeos.

La Formula Student és una competició anual en què estudiants d’enginyeria de diferents països participen en el disseny, desenvolupament, construcció i conducció d’un monoplaça de competició. Aquesta iniciativa compta amb el recolzament tant de la indústria de l’automòbil, com amb la participació d’enginyers d’alt nivell i el suport institucional de diverses entitats, entre les quals hi ha el CSUC, que ofereix a l’equip ETSEIB Motorsport accés als seus supercomputadors per a la realització de simulacions d’aerodinàmica dels seus prototips. Per quart any consecutiu el CSUC n’és sponsor principal.

El calendari del CAT11e

L’equip de la UPC té previst competir al circuit de Zalaegerszeg (Hongria) del 18 al 22 de juliol; a l’Autodrom Most de la República Txeca del 31 de juliol al 4 d’agost; a Hockenheimring (Alemanya) del 6 al 12 d’agost; i al Circuit de Barcelona-Catalunya, a Montmeló, del 21 al 26 d’agost.

Comparteix