Publicació acadèmica: accés obert, bases de dades i altres malentesos

Publicació acadèmica: accés obert, bases de dades i altres malentesos

“Per alguna raó, el món de la publicació acadèmica està envoltat de persistents malentesos. Alguns d’ells vinculats a espinoses qüestions econòmiques, que són: temes com la suposada estafa que representa que les bases de dades venguin a les universitats la informació produïda per les pròpies universitats o l’ominosa idea d’una ciència on publica el que paga, no el qui fa la millor recerca.

Tampoc ajuda que, com en gairebé qualsevol àmbit en els últims anys, abundin les teories conspiratives. Per anar a pitjor, algunes d’aquestes teories…són certes!

Per arrodonir tan surrealista panorama tenim l’existència (com en tota professió o col·lectiu) d’algunes tribus urbanes, entre elles les partidàries que tot cursi amb dolor, independentment de si està justificat o no. L’única cosa important és que faci mal.”

Així comença l’entrada del blog de Lluís Codina, de la UPF, on tracta malentesos i possibles mites de la publicació acadèmica. Trobareu el text complet en aquest enllaç.

Comparteix