La URV incorpora la seva tesi 2.000 al repositori TDX

La URV incorpora la seva tesi 2.000 al repositori TDX

La Universitat Rovira i Virgili (URV) ha afegit la seva tesi número 2.000 al repositori de Tesis Doctorals en Xarxa (TDX).

Es tracta de la tesi Morphological And Morphometric Variations In Middle And Late Pleistocene Microtus Arvalis And Microtus Agrestis Populations: Chronological Insight, Evolutionary Trends And Palaeoclimatic And Palaeoenvironmental Inferences d’Elisa Luzi. El treball ha estat dirigit per Juan Manuel López García i presentat al Departament d’Història i Història de l’Art.

Per aquesta tesi doctoral, s’han analitzat des d’un punt de vista morfològic i morfomètric les poblacions de Microtus Arvalis i Microtus Agrestis procedents de 13 jaciments de la Península Ibèrica, 14 de la Península italiana, nou de la Conca dels Carpats, tres de Croàcia i dos de Bèlgica. Aquest estudi s’ha realitzat per tal d’accentuar similituds i diferències entre les poblacions d’ambdues espècies, possibles patrons d’evolució comuns i la influència de les condicions climàtiques i ambientals sobre les seves variacions poblacionals.

Comparant material de diferents cronologies i diferents procedències geogràfiques, s’han pogut refinar les atribucions cronològiques dels jaciments paleontològics i arqueològics de la regió mediterrània i identificar llinatges divergents, signes inicials d’especiació, esdeveniments de migració i desplaçament de poblacions.

A més, la tesi proposa l’ús d’un nou índex, Lagr/Larv, per a quantificar les variacions entre sí en la talla de Microtus Arvalis i Microtus Agrestis. Aquest índex ha demostrat ser un excel·lent indicador del nivell general d’humitat i permet detectar oscil·lacions i variacions en les condicions ambientals en l’entorn d’un jaciment determinat.

Comparteix