Sèrbia ha acordat una política nacional de ciència oberta

Sèrbia ha acordat una política nacional de ciència oberta

El 14 de juliol, Sèrbia ha adoptat una nova política científica nacional anomenada “Open Science Platform”. La versió en serbi de la política està disponible al web del Ministeri de Sèrbia (MESTD) i la versió en anglès es troba a OpenAIRE.

El debat sobre la ciència oberta a Sèrbia va començar el 2014. En aquell moment, a Sèrbia només hi havia el mandat d’accés obert per a les tesis doctorals. Per això, el Ministeri d’Educació, Ciència i Desenvolupament Tecnològic (MESTD) serbi va crear un grup de treball per preparar una política de finançament de la ciència oberta. Com que el Ministeri és el principal finançador de la recerca a Sèrbia, aquesta política també serveix com a política nacional d’accés obert.

Els principals objectius de la política són:

  • L’accés obert és obligatori per a totes les publicacions resultants de la recerca finançada pel MESTD, inclosos articles de revistes, monografies, capítols de llibres, objectes de conferències, tesis doctorals (ja obligatori des de 2014).
  • La política és un mandat d’accés obert “verd” (repositoris): es publica a la revista triada i després es diposita una còpia de l’article de l’autor en un repositori d’accés obert.
  • Els períodes d’embargament permesos són de 12 mesos després de la data de publicació en el cas de les ciències físiques i mèdiques, i l’enginyeria, o no més tard de 18 mesos en cas de ciències socials i humanitats.
  • El MESTD reconeixerà els càrrecs de processament d’articles (Article Processing Charges, APC) i els càrrecs de processament de llibres (Book Processing Charges, BPC) previstos en el pressupost del projecte com a costos elegibles.
  • L’accés obert per a les dades no és obligatori, només es recomana; la política especifica les situacions on no és necessari compartir les dades.
Comparteix