Cap al total accés obert de la recerca: el Pla S i la cOAlició S

Cap al total accés obert de la recerca: el Pla S i la cOAlició S

El moviment open access ha rebut un gran impuls amb la publicació dels 10 principis del Pla S de Science Europe, creats per Robert Jan Smits, encarregat d’impulsar el model open access a la Comissió Europea.

Actualment 11 organitzacions nacionals finançadores de la recerca han acordat implementar aquests 10 principis del Pla S de forma coordinada, creant la cOAlició S, amb el suport de la Comissió Europea i l’European Research Council (ERC).

La cOAlició S està formada per Àustria (Austrian Science Fund), França (French National Research Agency), Irlanda (Science Foundation Ireland), Itàlia (National Institute for Nuclear Physics), Luxemburg (National Research Fund), Països Baixos (Netherlands Organisation for Scientific Research), Noruega (Research Council of Norway), Polònia (National Science Centre Poland), Eslovènia (Slovenian Research Agency), Suècia (Swedish Research Council for Environment, Agricultural Sciences and Spatial Planning) i Regne Unit (UK Research and Innovation).

L’objectiu de la cOAlició S és que, l’1 de gener de 2020, totes les publicacions siguin de lliure accés i es difonguin en revistes i plataformes d’open access, cosa que deixaria fora a les principals revistes, com ara Nature i Science, i als principals grups editorials científics.

El Pla S es defineix per un objectiu i 10 principis. L’objectiu principal és que tota la recerca finançada per membres de la coalició S sigui totalment oberta el 2020, i els 10 principis aprofundeixen en alguns dels aspectes específics del mandat, des dels drets d’autor fins a les tarifes de publicació i el paper dels arxius oberts i i els repositoris. Específicament, el Pla S vol accelerar els esforços destinats a modernitzar la forma com es publica i finança la recerca.

El Pla S ha suscitat molt comentaris i preses de posició. Entre aquestes n’hi ha de positives, com la d’SPARC Europe, i de negatives, com la de la Young Academy of Sweden.

El Pla S i la cOAlició S reforcen els esforços de la iniciativa Open Access 2020, constituint una alineació estratègica per accelerar la transició cap a l’accés obert amb mesures concretes destinades a eliminar el recolzament financer a un sistema de comunicació acadèmica basat en subscripcions de pagament.

El blog SciELO en Perspectiva ha publicat una entrada en castellà on Jan Velterop explica els components del Pla S i que acaba amb la frase següent: “En la meva opinió, un Pla S modificat podria donar un impuls molt significatiu a l’accés obert, no només a Europa, sinó a tot el món.”

Trobareu més informació a FOAA i a Society for Scholarly Publishing.

Comparteix