Tres usuaris del CSUC, guardonats amb la Medalla Narcís Monturiol

Tres usuaris del CSUC, guardonats amb la Medalla Narcís Monturiol

El Govern ha aprovat aquest setembre la concessió de la Medalla i de la Placa Narcís Monturiol a dinou personalitats i una institució. Entre els guardonats es troben tres usuaris del CSUC, els catedràtics Agustí Lledós i Jordi Torra, i el doctor Pablo Ordejón.

Agustí Lledós i Falcó és catedràtic de química física a la Universitat Autònoma de Barcelona. Investigador en el camp de la modelització computacional de processos químics, particularment en l’estudi de mecanismes de reacció en química organometàl·lica i catàlisi homogènia, en bona part dut a terme en contacte estret amb grups experimentals.

Per la seva part, Jordi Torra i Roca és doctor en física i catedràtic d’astronomia i astrofísica per la Universitat de Barcelona. Investigador en astronomia galàctica i astrometria des de l’espai. Ha estudiat estructures cinemàtiques com ara els braços espirals de la nostra galàxia i el cinturó de Gould. Destaca la seva contribució a les missions d’astrometria des de l’espai de l’European Space Agency (ESA), Hipparcos i Gaia (1980-2017).

Per últim, Pablo Ordejón Rontomé és doctor en ciències físiques per la Universitat Autònoma de Madrid. Professor de recerca del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i director de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2). La seva recerca se centra en l’estudi de materials a escala atòmica mitjançant simulacions en ordinador del seu comportament quàntic. És fellow de l’American Physical Society (APS) i membre de l’Academia Europaea (AE).

Aquests guardons, instituïts per la Generalitat l’any 1982, volen distingir les persones i entitats que han contribuït de manera destacada al desenvolupament de la ciència i la tecnologia a Catalunya. El nom d’aquestes distincions es deu a Narcís Monturiol i Estarriol, qui va ser un enginyer, intel·lectual, polític i inventor català, cèlebre per haver ideat el primer submarí tripulat amb motor de combustió i impulsat per una forma primerenca de propulsió independent per aire.

Comparteix