Tres noves col·leccions especials de la Biblioteca de Montserrat, al CCUC

Tres noves col·leccions especials de la Biblioteca de Montserrat, al CCUC

Durant els mesos de juliol i agost, la Biblioteca de Montserrat ha incorporat al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC) les següents col·leccions especials:

Fons Verdaguer de la col·lecció Antoni Boada: Col·lecció de material en paper relacionat amb Jacint Verdaguer i Santaló (1845-1902), que va formar al llarg dels anys el col·leccionista Antoni Boada Garcia (1924-2016). La col·lecció, donada a l’Abadia de Montserrat l’any 2016, conté un conjunt de material de temàtica verdagueriana en diferents suports: cartells, retalls de diaris, publicacions periòdiques monogràfiques que contenen articles relacionats amb Verdaguer, goigs, fulls solts, programes d’actes, partitures musicals, esqueles, records de bateig, etc.

Col·lecció de la composició Virolai dedicat a la Mare de Déu de Montserrat, del fons Verdaguer d’Antoni Boada: La col·lecció que forma part de fons Verdaguer de la col·lecció Antoni Boada Garcia (1924-2016) conté 37 impresos del Virolai dedicats a la Mare de Déu de Montserrat, molts en forma de goigs, amb la lletra i la partitura i algun gravat al·lusiu a la Mare de Déu de Montserrat. En dos només hi ha la lletra de Jacint Verdaguer però en la majoria hi ha la lletra i la música de Josep Rodoreda. La majoria estan sense datar però són de principis del segle XX i arriben fins al 2003. L’any 1880, el 20 de febrer, l’any del Mil·lenari de Montserrat, Josep Rodoreda i Santigós (1851-1922) va ser el guanyador del concurs musical que es va celebrar per commemorar les festes. Al concurs s’hi varen presentar 68 partitures amb l’objectiu de posar música al Virolai que havia escrit Jacint Verdaguer. La lletra fou publicada per primera vegada el 1880, al programa del certamen celebrat a Montserrat amb motiu de les festes del Mil·lenari.

Col·lecció de goigs dedicats a la Mare de Déu de Montserrat, del fons Verdaguer d’Antoni Boada: La col·lecció va ser donada a la Biblioteca de Montserrat l’any 2016. Està formada per 71 goigs, la majoria amb lletra de Jacint Verdaguer i dedicats principalment a la Mare de Déu de Montserrat. N’hi ha també dedicats a altres temàtiques montserratines com la “Cançó de les ermites”, “Adéu a Montserrat”, “Cançó de la sega”, “Comiat a la Mare de Déu en la Cova de Montserrat”. Alguns inclouen partitura musical, la majoria amb gravats al·lusius a Montserrat.

Podeu consultar totes les col·leccions especials catalogades directament al portal de les col·leccions especials.

Comparteix