La Biblioteca de Catalunya inclou 12 noves col·leccions especials al CCUC

La Biblioteca de Catalunya inclou 12 noves col·leccions especials al CCUC

Durant els mesos de juliol i agost, la Biblioteca de Catalunya ha incorporat al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC) les següents col·leccions especials:

Fons i col·leccions Sebastià Gasch: Sebastià Gasch i Carreras (1897-1980) va ser un crític d’art català, considerat un dels crítics fonamentals de l’avantguarda catalana. El fons està format per documentació personal, patrimonial, professional obra de creació en diversos mitjans (llibres monogràfics, articles per a la premsa, guions de ràdio i televisió en diverses emissores, material de treball i apunts biogràfics per a col·laborar en enciclopèdies), correspondència, homenatges i reculls temàtics amb material mixt i documentació sobre la seva activitat i trajectòria. De cadascuna de les disciplines hi ha tot tipus de material pel que fa a professionals, associacions, empreses, esdeveniments i publicitat.

Arxiu Teatral Santos: Antoni Santos Antolí va reunir més de 10.000 obres de teatre, inèdites i publicades: partint d’un nucli inicial de 500 títols, el 1957, el 1958 va integrar fons procedents dels Arxius López, Bonnín, Cruset i Manresa, i el 1960 d’altres dels Arxius Morera, Parramon i Pérez. L’arxiu conté una col·lecció de còpies i exemplars d’obres teatrals destinats especialment a facilitar als grups de teatre amateur l’accés al repertori teatral, per mitjà de l’assessorament i el lloguer de les obres.

Fons Manuel Vázquez Montalbán: Biblioteca personal amb obra pròpia i bibliografia sobre art, cuina, Barcelona, comunicació i periodisme, esports i còmics. Poca documentació personal, correspondència, obra de creació: assaig, poesia, novel·la i narració, adaptacions, articles i col·laboracions, i obra sobre Manuel Vázquez Montalbán: articles, estudis, tesis i bibliografia, i recull de premsa. Manuel Vázquez Montalbán va ser un prolífic escriptor i periodista català, principalment en llengua castellana, que va conrear múltiples gèneres: novel·la, poesia, assaig, i fins i tot va escriure sobre gastronomia.

Fons Jaume Pla: Documentació administrativa, contractes, projectes i material de treball propi i d’altres artistes, exposicions, correspondència institucional, editorial i de la Fundació March i retalls de premsa; conté documentació de les “Edicions de la Rosa Vera” relativa a l’edició d’obra gràfica de bibliofília. Jaume Pla (1914-1995) va ser un gravador, pintor, bibliòfil i escriptor català. Juntament amb Víctor M. d’Ymbert va crear les “Edicions de la Rosa Vera” on va obrir les portes a molts artistes per a il·lustrar mitjançant el gravat llibres i reculls acuradament editats.

Fons editorial Grup 62: Documentació administrativa i expedients amb manuscrits i mecanoscrits així com també galerades i exemplars impresos esmenats i, en algun cas, documentació relacionada amb les publicacions i més de 150 col·leccions de les diverses editorials integrants, en diferents èpoques, del Grup 62: Edicions 62, Empúries, Península, Diagonal i Muchnik.

Fons Editorial Penguin Random House: 236 capses de documentació de l’editorial Random House Mondadori, que el 2013 va convertir-se en la divisió en llengua espanyola de Penguin Random House (Penguin Random House Grupo Editorial). Els canvis de nom d’aquest grup editorial són nombrosos i es produeixen al ritme de les absorcions i fusions empresarials. Aquest fons conté documentació sobre la constitució, gestió i autors de tres editorials del grup Random House organitzat en quatre apartats: Plaza & Janés, Random-Plaza & Janés, Grijalbo i Círculo de Lectores.

Fons Antoni Bulbena: Col·lecció formada per exemplars d’obra pròpia original, manuscrits, i obres d’altres autors, com Homer, Dante, Shakespeare, Cervantes, etc. traduïdes al català pel mateix Bulbena. Antoni Bulbena va ser un catedràtic català, lexicògraf, traductor de molts clàssics.

Fons J.M. Castellet: Documentació personal, professional, participació en trobades, documentació com a membre de premis literaris, adhesions a manifestos, obra pròpia original i participació en d’altres obres, col·laboracions, ressenyes sobre les seves obres, entrevistes, correspondència, obra d’altri, fotografies i biblioteca personal. Josep Maria Castellet (1926-2014) va ser un escriptor, crític literari i editor català. Va tenir un paper destacat en la vida cultural catalana i espanyola de la segona meitat del segle XX.

Fons Mercè Llimona: Mercè Llimona (1914-1997) va ser una il·lustradora catalana especialitzada en literatura infantil. El fons està organitzat en 1. Documentació personal i professional; 2. Correspondència rebuda, enviada i entre tercers; 3. Obra pròpia (originals per a l’elaboració de llibres, materials gràfics, col·laboracions en revistes i altre material de treball); 4. Articles sobre l’obra de Mercè Llimona i 5. Vària (reculls diversos).

Col·lecció de manuscrits del Museu del Llibre Frederic Marès: Col·lecció que conté manuscrits d’obres jurídiques, notarials, patrimonials, religiosos, fragments de còdex de pergamí, fragments de llibres litúrgics i alguns ex-libris. Frederic Marès (1893-1991) va ser un escultor, erudit, col·leccionista i pedagog català.

Col·lecció de manuscrits sobre Sant Jordi compilats per Narcís Sayrach: Col·lecció formada per aproximadament 520 documents, majoritàriament articles i altres escrits de Narcís Sayrach; recull de documents textuals acompanyats de documents gràfics sobre Sant Jordi de mà d’artistes, escriptors, actors i cantants del segle XX; correspondència i recull de premsa temàtic. Narcís Sayrach i Fatjó dels Xiprers és un historiador, promotor cultural i activista cívic català. El 2003 va rebre la Creu de Sant Jordi per la seva sostinguda aportació al redreçament de Catalunya des del punt de vista social, cultural i lingüístic, amb especial atenció als sectors més desafavorits. I també, singularment, per la destacada tasca de difusió de la figura de Sant Jordi a través de diverses publicacions i d’iniciatives com l’associació Amics de Sant Jordi, de la qual va ser president.

Correspondència de Néstor Luján: Néstor Luján Fernández (1922-1995) va ser un periodista, gastrònom i escriptor català. Es va llicenciar en Filosofia i Lletres el 1943 i va obtenir el títol de periodista el 1952. Des del començament dels anys quaranta va estar vinculat a la revista Destino, de la qual va ser secretari de redacció, redactor en cap i finalment director, entre el 1958 i el 1975. Acabada aquesta etapa, va dirigir la revista de divulgació històrica Historia y Vida. Al llarg de la seva carrera va escriure sobre quasi tot, essent les cròniques gastronòmiques les que li va valer el Premio Nacional de Gastronomía l’any 1974. El fons està format per 3 capses formada majoritàriament per correspondència professional i amb menor representació, familiar.

Podeu consultar totes les col·leccions especials catalogades directament al portal de les col·leccions especials.

Comparteix