RACO arriba a les 500 revistes incorporades!

RACO arriba a les 500 revistes incorporades!

El repositori de Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO) ja compta amb 500 revistes en accés obert consultables.

La revista número 500 ha estat Lligall, una publicació científica de l’Associació d’Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya, iniciada l’any 1988, que recull els principals debats i aportacions sobre la teoria i la pràctica arxivística del país. La revista està formada per un dossier central, el qual recull estats de la qüestió sobre temes relacionats amb el món dels arxius i de l’arxivística i aportacions significatives o novetats sobre qüestions candents per al col·lectiu d’arxivers catalans.

Lligall està classificada dins la categoria D del CARHUS Plus+ i participa a RACO mitjançant la col·laboració de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) que s’encarrega de la incorporació dels seus números i articles i fa la funció de contacte tècnic de la revista. Amb aquesta, ja són 70 les revistes que participen a RACO mitjançant la col·laboració de l’IRMU.

Posat en marxa el 2006, RACO és un repositori cooperatiu des del que es poden consultar més de 215.000 articles, el 90% en accés obert, de 94 institucions editores que en formen part, i de temàtica científica, cultural o erudita catalana.

La principal finalitat d’aquest repositori és augmentar la visibilitat i consulta de les revistes que inclou, així com difondre la producció científica i acadèmica que es publica. Per això, RACO usa un protocol d’interoperabilitat, l’Open Archives Initiative (OAI), que permet que els articles siguin accessibles també des d’altres repositoris, i no només des del propi RACO.

Des que va entrar en funcionament ara fa 12 anys, RACO ha rebut més de 80 milions de consultes, de les quals quasi 10 milions s’han realitzat durant aquest 2018.

L’accés a tots els articles és gratuït, si bé els actes de reproducció, distribució, comunicació pública o transformació total o parcial estan subjectes a les condicions d’ús de cada revista, al mateix temps que poden requerir-ne el consentiment exprés i escrit dels autors i/o institucions editores.

Entre els principals objectius de RACO s’hi troba l’impuls de l’edició electrònica de revistes catalanes, a més d’esdevenir la interfície que permet la consulta conjunta de totes les revistes i que facilita els instruments per a preservar-les.

Comparteix