Accés obert en Ciències Socials i Humanitats

Accés obert en Ciències Socials i Humanitats

Llorenç Arguimbau Vivó, de l’Observatori de la Recerca de l’Institut d’Estudis Catalans (OR-IEC), ha publicat una ressenya al Blok de Bid, de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de Barcelona, sobre el paper de l’accés obert o open access (OA) en les Ciències Socials i Humanitats (CSH).

En concret, es fa referència a un informe publicat per la British Academy, una institució independent formada per acadèmics en Ciències Socials i Humanitats (CSH) que conté un conjunt de contribucions al debat sobre l’OA, amb detractors i defensors, així com alguns partidaris amb reticències. Els autors són acadèmics, editors, historiadors…, tot i que hi ha absència de bibliotecaris. Aquest estudi s’ha aplicat al Regne Unit, tot i que el resultat final té aportacions extrapolables arreu del món.

L’informe conté una introducció i vuit articles sobre els desafiaments de la publicació en OA a les CSH. A la introducció, els coordinadors consideren que l’èxit del moviment d’OA és conseqüència de causes ètiques i econòmiques: tot el coneixement ha d’estar disponible lliurement, i més si s’ha pagat amb fons públics. Les biblioteques no poden afrontar les subscripcions i estan a l’avantguarda per trobar solucions.

Podeu llegir el text complet de la ressenya publicada al Blok de Bid aquí.

Comparteix