100 tesis de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya a TDX

100 tesis de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya a TDX

La Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha incorporat la seva tesi número 100 al repositori de Tesis Doctorals en Xarxa (TDX).

Es tracta de la tesi Costums i remeis ancestrals de les llevadores tradicionals fang de Guinea Equatorial. Mbie Binga de Rosa Maria Navarro i Martinez. El treball ha estat dirigit per Carme Sanmartí Roset i presentat al Departament de Traducció, Interpretació i Llengües Aplicades de la UVic-UCC.

Les Mbie Binga o parteres tradicionals de l’ètnia fang de Guinea Equatorial han transmès oralment els seus coneixements i costums en relació a l’atenció a la dona durant l’embaràs i el part. L’objectiu de la tresi ha estat definir els costums ancestrals i funcions de les Mbie Binga en relació a la salut sexual i reproductiva de les dones de l’ètnia fang.

Per fer-ho, l’estudi s’ha nodrit de diverses fonts: l’observació directa, entrevistes a llevadores tradicionals, a llevadores educades d’acord amb el sistema biomèdic de salut i recerca bibliogràfica de diferents disciplines, complementada amb l’accés a arxius i documents privats relatius a l’etapa colonial i la cooperació sanitària espanyola.

Com a resultat, s’ha elaborat un llistat dels costums de les Mbie Binga relacionats amb la salut sexual i reproductiva de les dones fang, així com una descripció dels rituals femenins relacionats amb l’embaràs, part i postpart.

Comparteix