La TSIUC debat sobre noves tecnologies i tendències al núvol

La TSIUC debat sobre noves tecnologies i tendències al núvol

L’11 de desembre ha tingut lloc a la Universitat Politècnica Catalunya (UPC) la 19a edició de la Trobada dels Serveis Informàtics de les Universitats de Catalunya (TSIUC), que enguany i sota el lema “Tecnologies i tendències al núvol” ha mostrat, d’una banda, diferents tecnologies i serveis que les universitats estan adaptant i/o incorporant al núvol i, de l’altra, ha presentat tendències futures en aquest àmbit.

L’obertura de la jornada ha anat a càrrec de Francesc Torres, rector de la UPC, Joana Barbany, directora general de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, i Miquel Puig, director general del CSUC.

El rector de la UPC ha donat la benvinguda als prop de 150 assistents que s’han congregat a la UPC i ha destacat la “bona gestió del CSUC” recordant la seva creació i el seu objectiu d’oferir “economies d’escala” per aconseguir l’eficiència i eficàcia del sector universitari i de recerca. A més, Torres també ha esmentat la necessitat de “poder compartir espai, com el que ofereix la TSIUC, entre universitats i empreses de primer nivell per crear entorns que aconsegueixin millorar els processos i les tecnologies”.

Per la seva part, Miquel Puig, ha posat de manifest que en l’evolució cap al núvol de les universitats i centres de recerca la flexibilitat entre els serveis al núvol “llogats” i els serveis “propietaris” pot ser la millor opció. En aquest sentit, el “CSUC disposa d’un CPD propietari amb alguns serveis com ara UNIDiscUniApps, etc. i també ofereix d’altres serveis al núvol de diferents proveïdors a través de l’acord marc d’IaaS”, ha afegit. A més, Puig també ha destacat com a rellevant “la necessària formació dels tècnics per poder decidir quina opció pot ser útil al núvol i quina no”.

Per últim, Joana Barbany, ha comentat la feina del Govern en matèria de política digital, que se centra principalment en el foment de l’accés i l’ús de les tecnologies digitals per part de la societat civil, les empreses i les institucions; a més de la “promoció del coneixement de les tecnologies TIC digitals a través de la innovació i l’impuls d’accions formatives”. Per això, Barbany ha volgut posar en relleu el programa SmartCAT, que és “l’estratègia de territori intel·ligent impulsada per la Generalitat de Catalunya per estendre el paradigma d’Smart City arreu del país”. Barbany ha acabat la seva intervenció fent esment a l’objectiu que es va proposar el 2013 el Govern de crear un consorci com el CSUC “per poder compartir coneixements i recursos entre la comunitat universitària i de recerca, i que avui dia és un exemple consolidat del qual estem molt orgullosos”.

La TSIUC’18 s’ha dividit en dues sessions. La primera, moderada per Xavier Peiró, del CSUC, ha comptat amb tres ponències: “Cómo intenté hacerme rico con la nube”, a càrrec d’Alberto Marcos, de Microsoft; “Multicloud sin morir en el intento“, d’Álvaro Paniagua, de Telefónica, i “Blockchain as a Service amb Oracle Public Cloud“, d’Antonio Gómez, d’Oracle.

A continuació, Mercè Oller, de la UPC, ha estat la moderadora de la segona sessió que ha mostrat diferents experiències cloud a les universitats. Ricardo Borillo, de la UJI, ha presentat “2 años en el Cloud: Presente y futuro del entorno de gestión UJI“. “Diversity — Transformació digital UVic-UCC“, ha estat el títol de la segona intervenció que ha anat a càrrec de Joan Busquiel, de la UVic-UCC.

En tercer lloc, Jordi Mas, de la UPF, ha presentat “Infraestructures, aplicacions i serveis al núvol. Casos d’èxit a la UPF“. “UNIDisc: Disc al núvol corporatiu en l’àmbit universitari. Motivacions, usos i valor aportat“, ha estat la quarta ponència, a càrrec de David Barroso, de la UdL, i Jordi Guijarro, del CSUC. Per últim, Gabriel Verdejo, de la UPC, ha finalitzat la segona sessió explicant “RDLab UPC: Serveis al núvol per a la recerca“.

A la cloenda, Francesc Xavier Grau, secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, ha agraït la gran participació en la TSIUC, recordant que “el sector TIC representa una part molt significativa del sistema universitari català i gaudeix de molta influència en el seu funcionament”. D’altra banda, ha remarcat que “no hi ha gaires referents a Europa de consorcis com el CSUC, que uneixen esforços i comparteixen serveis en l’àmbit acadèmic i de recerca i això té gran valor, no només d’estalvi econòmic sinó també per a la presa de decisions”.

Quant al núvol, Grau ha destacat “la responsabilitat que hi ha al darrera del potencial de les tecnologies al núvol i la necessària compartició d’expertesa i coneixements d’aquest àmbit per tal de modular les decisions”, perquè al cap i a la fi, “la tecnologia està transformant la nostra societat” i, per això, “el coneixement que el sistema universitari català té en matèria TIC pot influir i condicionar els canvis socials”, ha conclòs.

La TSIUC’18 ha estat possible gràcies a la feina duta a terme pel comitè de programa, format per Mercè Oller, de la UPC; Joan Busquiel, de la UVic-UCC; David Barroso, de la UdL, i Xavier Peiró i Caterina Parals, ambdós del CSUC. La trobada ha comptat amb el patrocini de Microsoft i amb la col·laboració de Satec, Punt Informàtic i de la UPC que l’ha acollit.

Comparteix