El CSUC col·labora amb un equip de la UPC en el disseny d'un monoplaça

El CSUC col·labora amb un equip de la UPC en el disseny d’un monoplaça

El CSUC col·labora amb l’equip ETSEIB MotorSport, de la UPC, en el disseny i construcció del monoplaça que preparen per participar a la Formula Student, una competició líder a Europa en el món del motor acadèmic.

1147506_709069085785289_598441857_o

La Formula Student reuneix anualment a universitaris d’enginyeria de tot el món perquè participin en el disseny, desenvolupament, construcció i conducció d’un monoplaça de competició. Aquesta iniciativa compta amb el recolzament tant de la indústria de l’automòbil, com amb la participació d’enginyers d’alt nivell i el suport institucional de diverses entitats, entre les quals es troba el CSUC, que ofereix a l’equip ETSEIB MotorSport accés als seus supercomputadors per a la realització de simulacions d’aerodinàmica dels seus prototips i així poder disposar del millor monoplaça.

En concret, les simulacions d’aerodinàmica s’han realitzat a l’Altix UV 1000 (pirineus) usant 30.000 HC (hores computacionals) amb el programari OpenFOAM per al qual s’ha muntat un model aerodinàmic de 60e6 elements i un mallat en paral·lel per accelerar al màxim tot el procés. Amb 36 nuclis, el procés sencer de mallat i solver triga unes 4 hores. D’aquesta manera els futurs enginyers de l’ETSEIB MotorSport poden calcular el màxim de simulacions en el menor temps possible.

10299090_892058894152973_8154817758659111556_n

L’equip ETSEIB MotorSport, de la UPC, és un equip d’estudiants format per enginyers que estudien els últims cursos d’Enginyeria Industial, Química i de Materials a l’ETSEIB. L’equip compta amb coordinadors del centre educatiu que ajuden al projecte i el dirigeixen.

L’equip té per objectiu construir un monoplaça apte per competir a la Formula Student. Per tal de complir-ho, cada temporada s’organitzen els membres d’acord amb les necessitats de disseny pel prototip. La primera part del projecte consisteix en pensar el disseny de les peces que conformaran el cotxe, al mateix temps que es comença a contactar amb els possibles patrocinadors de la temporada.

El CSUC ofereix a l’equip ETSEIB MotorSport accés als seus supercomputadors per a la realització de simulacions d’aerodinàmica

Seguint un Masterplan, ja descrit des de l’inici de la temporada, es tanca el disseny del cotxe i es comencen a demanar els components que conformaran el cotxe d’aquella temporada. La següent etapa es tracta de fer proves amb els components per treure’n el màxim profit i acabar-los ajuntant per tal de tenir el cotxe acabat. Abans de les competicions es prova el cotxe, per tal de solucionar-ne els possibles desperfectes. Durant l’estiu es duu el vehicle a les competicions que s’hagi decidit.

El programa Motor a Fons de TV3 fa un ampli reportatge sobre l’equip i el monoplaça en el programa del 7-09-2014 (del minut 16.20 al 20.48).

Podeu veure més informació sobre l’ETSEIB MotorSport i els seus monoplaces i les competicions al web de l’equip. La imatge del CSUC és visible a la secció de notícies i de patrocinadors d’aquest web, i el monoplaça i les samarretes promocionals de l’equip també portaran el logo del CSUC.

Comparteix