Finalitza el B-Debate "Open science: from values to practice. Building a roadmap for transformative change"

Finalitza el B-Debate “Open science: from values to practice. Building a roadmap for transformative change”

Michela Bertero, responsable d’Assumptes Científics al Centre de Regulació Genòmica, i Ignasi Labastida, responsable de Suport a la recerca del Centre de Recursos per a l’Aprenentatge de la Universitat de Barcelona han publicat una entrada al blog CaixaCiencia sobre el B-Debate centrat aquest cop en la ciència oberta.

L’entrada comença així: Per què una conferència sobre ciència oberta? La nostra motivació va ser reunir líders nacionals i internacionals claus que promouen la ciència oberta (Open Science) per iniciar un debat amb múltiples parts interessades i començar a redactar un full de ruta per a la implementació de la ciència oberta a Catalunya i a Espanya, fet que ja està succeint en altres països europeus, com ara els Països Baixos, França i Portugal.

Va ser un esforç conjunt de centres de recerca i universitats de Barcelona, com el Centre de Regulació Genòmica, la Universitat Oberta de Catalunya, la Universitat de Barcelona, ​​ISGlobal i IrsiCaixa, amb el suport de Biocat i de l’Obra Social “la Caixa”.

Va ser un llarg viatge, però al final el B-Debate sobre “Open science: from values to practice. Building a roadmap for transformative change” es va dur a terme els dies 4 i 5 d’octubre de 2018 al CosmoCaixa i va involucrar a més de 100 participants en discussions vives i riques sobre com fer que tingui lloc la ciència oberta, aportant idees provocatives i solucions concretes.

Vam decidir centrar-nos en quatre aspectes clau de la ciència oberta.

  1. Com podem aconseguir l’accés obert als resultats de la recerca i, especialment, a les publicacions acadèmiques, com ja es va recomanar a la Declaració de Budapest el 2002?
  2. Com pot la ciència oberta fomentar la integritat i la reproductibilitat de la investigació que s’han vist desafiades en l’última dècada?
  3. Com podria canviar la pràctica de l’avaluació de la recerca per centrar-se més en la qualitat i el contingut que en les mètriques quantitatives?
  4. Com podem involucrar les múltiples parts interessades en la ciència per millorar l’alineació dels resultats de la recerca amb els valors i expectatives de la societat?

Podeu continuar llegint al Blog CaixaCiencia.

Comparteix