El CSUC col·labora en la retransmissió en directe de la pluja dels gemínids

El CSUC col·labora en la retransmissió en directe de la pluja dels gemínids

El CSUC ha participat un any més en la retransmissió en directe de la pluja dels Gemínids, que són junt amb els Perseids, les majors pluges d’estrelles de l’any. De fet, els Gemínids, a diferència dels Perseids, són meteors lents i, per tant, és més senzill observar-los.

Així, el portal sky-live.tv, en col·laboració amb el projecte europeu STARS4ALL i la Junta d’Extremadura, han emès en directe des de dues càmeres, una situada a l’Observatori del Teide (IAC, Tenerife, Illes Canàries) i l’altra, a Olivenza (Badajoz) aquesta pluja d’estels. També s’ha comptat amb una tercera càmera situada a l’Observatori d’Altes Energies HESS, a Namibia.

La pluja s’ha pogut seguir en directe des d’aquestes tres càmeres a través d’sky-live.tv. A continuació, trobareu els vídeos de la retransmissió en directe:

Els Gemínids són, presumptament, petits fragments deixats per l’asteroide 3200 Phaethon en l’atmosfera terrestre. En síntesi, és un curiós asteroide que s’acosta tant al Sol, ho fa cada 1,4 anys, de manera similar a com ho faria un cometa, que l’escalfor emesa pel Sol “crema” els residus de pols que cobreixen la seva superfície rocosa i forma així una espècie de “cua de grava”. Els meteors d’aquesta pluja semblen venir del radiant de la constel·lació dels Bessons (d’aquí el seu nom). Tot i així, els meteors poden aparèixer en qualsevol altre punt del cel i sovint mostren una coloració groguenca.

Com hi ha participat el CSUC?

El CSUC ha participat en aquest esdeveniment astronòmic cedint un servidor virtual amb sistema operatiu Linux, 4 GB de memòria RAM, 4vCPU virtuals i una xarxa compartida d’1 GB per fer la retransmissió. D’altra banda, també ha configurat un servidor web Apache i un programari de sincronització remota i automatització de tasques que ha replicat el portal sky-live.tv cada minut per garantir la bona transmissió del senyal.

A més del CSUC, els centres de supercomputació espanyols Centro Extremeño de Tecnologías Avanzadas (CETA-CIEMAT), i l’Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) també han col·laborat en la distribució de la retransmissió del portal web sky-live.tv.

Comparteix