La pluja dels Quadràntids enceta els esdeveniments astronòmics del 2019

La pluja dels Quadràntids enceta els esdeveniments astronòmics del 2019

El CSUC ha col·laborat un any més en la retransmissió en directe de la pluja dels Quadràntids, que ha tingut el seu màxim la nit del 3 al 4 de gener.

La coincidència del pic del fenomen amb la lluna nova ha afavorit una bona observació, especialment en cels sense contaminació lumínica.

El portal sky-live.tv, en col·laboració amb el projecte europeu STARS4ALL i la iniciativa “Extremadura, Buenas Noches“, impulsada per la Junta d’Extremadura, han emès en directe la pluja d’estrelles amb dues càmeres. Una, situada a l’Observatori del Teide (Tenerife). I l’altra, a Higuera del Real (Badajoz).

Els Quadràntids són estels fugaços, també coneguts com a meteors. A diferència d’altres pluges d’estels, però, els Quadràntids podrien tenir el seu origen en les restes de l’asteroide 2003 EH1. De ser així, els estels vistos en aquesta pluja serien restes de pols d’una roca i no d’un cometa, com sol passar.

Amb la col·laboració del CSUC

El CSUC ha participat en aquest esdeveniment cedint un servidor virtual amb sistema operatiu Linux, 4 GB de memòria RAM, 4vCPU virtuals i una xarxa compartida d’1 GB per fer la retransmissió. D’altra banda, també ha configurat un servidor web Apache i un programari de sincronització remota i automatització de tasques que ha replicat el portal sky-live.tv cada minut per garantir la bona transmissió del senyal.

A més del CSUC, els centres de supercomputació espanyols Centro Extremeño de Tecnologías Avanzadas (CETA-CIEMAT), i l’Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) també han col·laborat en la distribució de la retransmissió del portal web sky-live.tv.

Comparteix