El projecte #Cuéntalo

El projecte #Cuéntalo

A l’abril de 2018 es va llançar l’etiqueta #Cuéntalo, convidant les dones a relatar les agressions sofertes. Després d’analitzar les dades dels primers 14 dies, aquest és el resultat, aclaparador i inèdit.

Es tracta d’un document històric que compon una nova memòria col·lectiva de la violència masclista narrada en paraules de les mateixes dones.

L’objectiu de #Cuéntalo és evidenciar la veracitat de les denúncies i la dimensió del conflicte.

Per això, els arxivers Vicenç Ruiz i Aniol Maria van recollir els tuits amb aquesta etiqueta en temps real, i juntament amb la periodista Karma Peiró van anar al Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) a parlar de com podien estudiar i visualitzar aquest dataset.

L’arxiu original que van rebre al BSC-CNS contenia 2,1 milions de tuits en format JSON, escrits entre el 27 d’abril i el 12 de maig de 2018. A l’arxiu li faltaven dos dies que després es van recuperar parcialment, fins arribar als 2,75 milions de tuits.

La visualització del contingut, després d’un llarg procés de disseny, es va inclinar finalment per la representació circular per evocar un cercle de seguretat o protecció. L’estimació de qui explica un tuit serveix per representar els testimonis en el centre o arc interior, d’alguna manera “protegits” per la resta de tuits de suport a la causa.

Els altres tuits, més aliens, s’acomoden lluny del centre. Cada un dels tuits (testimonials o de suport) es representen amb un punt en l’espai, formant un núvol que aclapara per la seva magnitud, per mostrar així l’amplitud i repercussió del fenomen.

La individualitat de cada tuit es conserva gràcies a l’exploració, que permet veure el contingut de cada relat en passar el ratolí per sobre. La representació horària en el cercle recorda que això és una cosa que passa a tota hora del dia i a tot el món. Els colors brillants, sobre fons fosc, representen que hi ha una llum en la foscor.

Trobareu més informació sobre el projecte #Cuéntalo al blog The BSC Viz Corner.

Comparteix