El MACBA obre al públic el seu Repositori Digital

El MACBA obre al públic el seu Repositori Digital

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) acaba d’obrir al públic el seu Repositori Digital (repositori.macba.cat). Des que es va posar en marxa, el 2017, el repositori era només accessible des dels terminals situats a la biblioteca del Museu.

Amb l’obertura pública del repositori, el MACBA posa en obert a través de la xarxa els seu fons digital, que inclou fotografies, enregistraments audiovisuals i sonors, materials gràfics i documents, tant nascuts digitals com digitalitzats per motius de preservació i accessibilitat.

El repositori s’organitza en dos grans grups: el “Fons Artístic“, format per les obres de la Col·lecció nascudes digitals o digitalitzades, i el “Fons Documental“, compost per fons personals d’artistes i altres agents relacionats amb l’art contemporani, pel propi fons històric que documenta l’activitat de la institució i per col·leccions documentals de l’Arxiu i la Biblioteca.

El Repositori Digital és un magatzem d’informació digital format per objectes digitals i camps d’informació, les metadades, que descriuen aquests objectes. Aquesta eina permet l’accés en obert a continguts seleccionats a través de la xarxa i des de qualsevol ubicació. Des de les instal·lacions del MACBA s’ofereix un accés a un nombre major de continguts, no disponibles en obert a través de la xarxa per restriccions legals. Tanmateix, el sistema permet un accés controlat amb credencials per a la visió i descàrrega de continguts restringits en el context de préstecs i col·laboracions amb altres entitats i institucions.

Com a eina activa, el Repositori Digital està en constant creixement. Implementa el seu contingut gràcies al procés de digitalització d’obres i documents nascuts analògics, a les noves adquisicions i a través de la pròpia activitat del Museu, que genera nous continguts.

El CSUC, qui s’ha encarregat de la creació i desenvolupament tècnic del repositori, ha adaptat a les necessitats del MACBA el programari base, ha portat a terme les càrregues massives de dades, l’automatització de diferents processos interns i ha afegit a la interfície pública aplicacions aptes per a la consulta de les dades.

A més, el 2018 va dur a terme un canvi de versió del programari base, el DSpace, de la versió 3 a la versió 6. DSpace és un programari de codi obert que segueix estàndards internacionals, com ara Dublin Core, amb la finalitat de possibilitar, en el futur, la interoperabilitat i la integració amb altres repositoris i sistemes.

Comparteix