El CSUC col·labora en la retransmissió en directe de l'equinocci de primavera

El CSUC col·labora en la retransmissió en directe de l’equinocci de primavera

El CSUC ha col·laborat en la retransmissió en directe de l’equinocci de primavera que ha tingut lloc el 20 de març des del dolmen de Lácara, a Badajoz (Extremadura), i que s’ha seguit en directe des del portal sky-live.tv.

L’equinocci de març es produeix quan la Terra es troba en un punt singular en la seva òrbita al voltant del Sol. És l’únic dia de l’any, juntament amb l’equinocci de setembre, en què el Sol es desperta per l’Est i es pon per l’Oest a tot el planeta.

Per això, el portal sky-live.tv, en col·laboració amb el projecte europeu STARS4ALL i la iniciativa impulsada per la Junta d’Extremadura “Extremadura, Buenas noches“, en què participa l’Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC), ha retransmès en directe l’alba solar des del dolmen de Lácara.

A continuació, trobareu el vídeo de la retransmissió en què han participat Miquel Serra-Ricart, astrònom de l’IAC i responsable de la retransmissió, i la Dra. Andrea Rodríguez Antón, que pertany al grup d’Arqueoastronomia de l’IAC.

El CSUC ha participat en aquest esdeveniment cedint un servidor virtual amb sistema operatiu Linux, 4 GB de memòria RAM, 4vCPU virtuals i una xarxa compartida d’1 GB per fer la retransmissió. D’altra banda, també ha configurat un servidor web Apache i un programari de sincronització remota i automatització de tasques que ha replicat el portal sky-live.tv cada minut per garantir la bona transmissió del senyal.

A més del CSUC, el Centro Extremeño de Tecnologías Avanzadas (CETA-CIEMAT) i l’IAC han col·laborat també en la distribució de la retransmissió del portal web sky-live.tv.

Els equinoccis

Els equinoccis, de primavera i tardor, són punts geomètrics de l’òrbita terrestre en què el pla equatorial de la Terra passa exactament pel centre del Sol. Per això, la durada del dia (en hores solars) i la nit són aproximadament iguals: 12 hores. De fet, el significat del terme equinocci és “igual nit” i prové del llatí aequinoctium.

El dolmen de Lácara

Els dòlmens són monuments megalítics construïts principalment entre el 2500 i el 4000 abans de la nostra era, amb una funcionalitat funerària. Eren llocs d’enterrament col·lectiu dels membres d’una mateixa comunitat. A més, es dóna la possibilitat que es construïssin en llocs sagrats associats al culte als avantpassats o a alguna divinitat.

El dolmen de Lácara es troba en plena devesa extremenya a molt pocs quilòmetres de la ciutat de Mèrida, a Badajoz. Aquesta impressionant construcció encara conserva part del túmul, abans que el pas del temps el sepultés per complet, i que s’estima que va superar els cinc metres d’alçada. L’entorn convida a una visita introspectiva mentre es transita pel seu llarg corredor, fins a arribar a la càmera poligonal, al cor del promontori.

Comparteix