400 tesis de la Universitat de les Illes Balears, al TDX

400 tesis de la Universitat de les Illes Balears, al TDX

La Universitat de les Illes Balears (UIB) ha afegit la seva tesi 400 al repositori de Tesis Doctorals en Xarxa (TDX).

Es tracta de la tesi de Xavier Arnau Sabaté Arroyo Estudio sobre la visión endoscópica de la papila renal en pacientes con litiasis renal que ha estat codirigida per Félix Grases Freixedas i Enrique Pieras Ayala, i presentada en el Servei d’Urologia de l’Hospital Universitari Son Espases.

La litiasi urinària representa un problema sociosanitari a tota la població mundial presentant un increment de la seva prevalença al llarg dels anys. Tan important és el tractament de la litiasi com conèixer els mecanismes etiopatogènics de la formació per tal de realitzar una prevenció adecuadada de la malaltia. Actualment es desconeixen molts dels mecanismes de formació de la litiasi urinària.

Per això, l’objectiu de la tesi ha estat estudiar la relació que hi ha entre els diferents tipus de lesions endoscòpiques de la papil·la renal (placa Randall, Calcificació intratubular, esquerda papil·lar) amb el tipus de litiasi trobada (Oxalat càlcic monohidrat, oxalat càlcic dihidrat, àcid úric i fosfat càlcic) i la bioquímica urinària de 24 hores.

Les conclusions del treball mostren que la calcificació intratubular i l’esquerda papil·lar es relacionen amb el tipus de càlcul, sent els més freqüents el oxalat càlcic dihidrat i el fosfat càlcic. Hi ha una relació entre la hipercalciúria amb la calcificació intratubular i l’esquerda papil·lar. Hi ha una relació entre el nombre de lesions de la papil·la renal amb el tipus de litiasi renal. No s’observa una relació entre les malalties sistèmiques i les lesions de la papil·la renal.

Comparteix