La missió Gaia revela un fort brot de formació estel·lar a la Via Làctia fa 2.000 milions d'anys

La missió Gaia revela un fort brot de formació estel·lar a la Via Làctia fa 2.000 milions d’anys

Un equip liderat per investigadors de l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB, UB-IEEC) i de l’Observatori de Besançon (França) ha descobert, analitzant les dades del satèl·lit Gaia, que a la Via Làctia es va produir un fort brot de formació estel·lar ara fa entre 2.000 i 3.000 milions d’anys.

En aquest procés haurien nascut més del 50% de les estrelles que han anat formant el disc galàctic. Aquests resultats es desprenen de combinar les distàncies, els colors i les magnituds d’estrelles mesurades per la missió Gaia amb els models que prediuen la seva distribució a la Via Làctia. El treball s’ha publicat a la revista Astronomy & Astrophysics.

Aquesta descoberta ha estat possible pel fet que s’ha pogut combinar una gran quantitat de dades d’una precisió sense precedents (extretes del segon catàleg de la missió Gaia publicat l’abril de 2018) amb la disponibilitat d’un nombre molt elevat d’hores computacionals en el maquinari de supercomputació del CSUC, en el marc del projecte Genius, finançat pel VII Programa marc de la Unio Europea.

Els models cosmològics prediuen que la nostra galàxia hauria anat creixent per la fusió amb altres galàxies, un fet que altres treballs amb dades de Gaia ja han demostrat. Una d’aquestes fusions podria ser la causant del fort brot de formació estel·lar detectat en aquest treball.

Font: La Vanguardia i UB

Comparteix