500 revistes a RACO: l'Institut Ramon Muntaner, un bon aliat

500 revistes a RACO: l’Institut Ramon Muntaner, un bon aliat

El novembre de 2018 el repositori de Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO) va arribar a les 500 revistes incorporades.

Amb motiu de l’assoliment d’aquesta fita, estem fent tot una sèrie d’entrevistes amb responsables de revistes, col·laboradors, experts i usuaris de RACO perquè n’opinin sobre el repositori i la seva trajectòria.

En aquesta ocasió ha estat el torn de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), institució que ha fet créixer el repositori en gran mesura, ja que 70 revistes vinculades a l’IRMU estan disponibles a través del repositori, fet que demostra la bona col·laboració entre l’Institut i RACO.

Entrevistem Maria Carme Jiménez, directora de l’Institut Ramon Muntaner:

Quan i per què vau decidir col·laborar amb RACO?

Vam decidir participar en el projecte des del minut 0. Des de l’Institut Ramon Muntaner, fundació que dona suport als centres i instituts d’estudis de recerca local i comarcal dels territoris de parla catalana, introduíem els títols dels centres d’estudis al llavors CBUC i, fruit d’aquest primer contacte, quan ens van presentar el repositori, vam creure que era una gran oportunitat per donar visibilitat a les publicacions periòdiques dels centres d’estudis i posicionar-les en el context acadèmic.

Sempre hi ha hagut una persona de l’equip, Mercè Roca, que ha estat al capdavant del projecte i que s’ha encarregat de donar informació, gestionar la incorporació de les revistes i fer d’enllaç. A més, sovint tenim persones en pràctiques que també dediquen part del seu temps a RACO.

Quins beneficis creieu que aporta el repositori RACO?

Aquest repositori és una gran eina per a la recerca. Abans de la seva existència era molt difícil tenir accés a la investigació feta des del món local, des dels centres d’estudis i vehiculada principalment a través de les seves publicacions periòdiques, ja que sovint només arribaven als socis i als seu entorn immediat.

Ara tota aquesta recerca està a disposició de tots els investigadors. En segon nivell, afavoreix la realització de projectes en col·laboració i amb perspectives més àmplies, perquè és més fàcil conèixer què s’està fent sobre un mateix tema en diferents territoris. I, finalment, creiem que la participació a RACO ha contribuït a millorar la connexió amb l’àmbit universitari.

RACO, és el que esperàveu? És més o menys del que esperàveu?

Era difícil imaginar als inicis de RACO tot el que aquest repositori podria aportar i suposar per al món dels centres d’estudis: projecció, consciència de la importància de la recerca que es fa, col·laboracions, nous projectes i un primer pas molt important cap al món digital.

Al llarg dels anys diferents membres de centres d’estudis que en són usuaris ens han anat fent propostes de millora que hem anat traslladant als responsables de RACO. Recentment ens van comentar que seria interessant que es fes alguna presentació del repositori al Col·legi de Periodistes, ja que pot ser una bona font de documentació per a la realització d’articles.

Algun anècdota relacionada amb el repositori?

Sempre ens agrada explicar que als inicis de presentar el repositori als centres d’estudis, algunes persones es mostraven reticents a incloure els continguts a text complet de les seves revistes perquè tenien por que això reduís el nombre de subscriptors, una de les fonts d’ingressos que fa possible que la publicació tingui continuïtat.

Però a mesura que van veure el nombre de consultes que rebien els diferents articles i la diversitat de llocs des d’on es realitzaven, això va canviar. A més, han comprovat que el fet d’estar a RACO els resta molt pocs subscriptors, ja que es tracta de dos públics diferents i que l’únic que s’aconsegueix és sumar persones i diferents maneres d’arribar a la mateixa informació.

Un altre benefici que els ha fet canviar radicalment la visió inicial és el fet que RACO és una de les eines de què disposen per poder situar aquestes publicacions dins llistats d’avaluació com ara CARHUS+ . Aquest posicionament és una de les preocupacions actuals dels centres d’estudis, ja que molts dels autors que hi publiquen els ho sol·liciten i perquè existeix un interès generalitzat en anar millorant les revistes. Ara, com ja sabeu, tenim una llarga llista de revistes de centres que volen participar a RACO.

Quin futur veieu per a les revistes? I per a RACO?

Les revistes dels centres d’estudis tindran continuïtat. De fet, en aquests anys de crisi, si bé s’ha reduït el nombre de monografies publicades, s’ha fet un esforç important per mantenir la periodicitat de les revistes. Tenen un valor important perquè estan arrelades a un territori i perquè són el lligam amb la comunitat propera.

De moment, les revistes són majoritàriament en paper, però cal dir que, darrerament, moltes entitats s’estan plantejant començar a editar també en digital. Des de l’IRMU volem ajudar-los també a iniciar aquest camí amb garanties.

Per al col·lectiu dels centres d’estudis, RACO és un projecte important i creiem que ha de tenir continuïtat.

Actualment 70 revistes participen a RACO gràcies a la col·laboració amb l’IRMU. Quina valoració en feu?

L’IRMU té com a objectiu escoltar les necessitats dels centres d’estudis i donar-los resposta. Per a nosaltres, RACO és un projecte prioritari, en el qual esmercem molts esforços. RACO és important per als centres d’estudis perquè els permet donar accessibilitat a la seva recerca, per la visibilitat que aporta als seus projectes, per sumar autors a les seves publicacions, per generar projectes nous… Per tot això, la nostra valoració i la dels centres d’estudis que hi participen és molt positiva.

Comparteix