500 revistes a RACO: l'Institut d'Estudis Catalans, un bon col·laborador

500 revistes a RACO: l’Institut d’Estudis Catalans, un bon col·laborador

El novembre de 2018 el repositori de Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO) va arribar a les 500 revistes incorporades.

Amb motiu de l’assoliment d’aquesta fita, estem fent tot una sèrie d’entrevistes amb responsables de revistes, col·laboradors, experts i usuaris de RACO perquè n’opinin sobre el repositori i la seva trajectòria.

Aquest cop ha estat el torn de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), institució que col·labora amb el repositori des dels seus inicis i que actualment disposa de 47 revistes incorporades.

Entrevistem Jaume de Puig, vicepresident de l’Institut d’Estudis Catalans:

Quan i per què vau decidir afegir les vostres revistes amb RACO?

Fa ben bé una quinzena d’anys que l’IEC treballa perquè les seves publicacions entrin dins el corrent informatiu que conforma la vida de l’home d’avui dia. El conveni signat per l’IEC amb RACO per a incorporar-hi les revistes és de l’any 2005, just abans que es posés en marxa el repositori. Amb això vull dir que RACO ja va néixer amb l’IEC com a participant.

Quins beneficis creieu que aporta el repositori RACO?

RACO concentra una part significativa de la producció intel·lectual catalana que circula en publicacions periòdiques. És un instrument de treball formidable. Les generacions passades més brillants de Catalunya haurien volgut poder treballar amb un instrument com aquest.

A mi em fa l’efecte que, al cap dels anys, RACO és un bon observatori per a prendre el pols dels país d’una forma directa. Potencialment conté un gran nombre de respostes als problemes que ens plantegem cada dia. Si hom sap pescar per RACO, hi troba molt de peix, i fresc.

RACO, és el que esperàveu? És més o menys del que esperàveu?

RACO és una d’aquelles coses que ha de durar, que es justifiquen per elles mateixes. RACO ha evolucionat i continuarà evolucionant, i un dia entrarà a veles desplegades en la informació de la informació, és a dir, en la indexació a gran escala, en el servei a la carta de la informació. És qüestió de temps, i en aquest sentit, crec que RACO porta una orientació positiva.

Com a usuari quin ús fa l’IEC de RACO?

Gràcies a un instrument com RACO, l’IEC pot controlar la circulació i, per tant, la validesa de la informació científica que pretén generar. Ara podem tenir informació microscòpica sobre tendències dels usuaris, llur auge i declivi, les direccions més exitoses, des del punt de vista del servei, i les més defallents. Per a l’IEC és un instrument d’anàlisi insubstituïble.

Quin futur veieu per a les revistes? I per a RACO?

El futur és obert. Ara som en l’època duna certa convivència entre l’imprès i l’on line. És possible que el futur es decanti per l’on line absolut, o per un on line amb excepcions. Influirà molt en el pes d’una cosa o l’altra la riquesa relativa de les col·lectivitats i, sobretot, llur dinamisme. En qualsevol cas, estructures com RACO, fins i tot si han de canviar com una mitja, s’han de mantenir per imperatiu cohesionador.

Actualment l’IEC disposa de 47 revistes a RACO. Quina valoració en feu?

Atès d’on venim, la situació potser es pot defensar. En aquests moments la crisi ens endogala, com a tothom que, per dir-ho en italià, labora col cervello. Dediquem esforços i mitjans a mantenir i millorar les publicacions consolidades i a repensar i estructurar la producció de revistes i altres materials pertocants a les ciències anomenades dures, que tants i tants factors han contribuït a debilitar dins l’IEC, fonamentalment la nostra incapacitat per a ésser competitius en aquest domini. Malgrat aquest fet estructural, l’IEC té coses a fer i a dir en ciència, i les ha d’explicar als catalans.

Comparteix