20 anys de CATNIX!

20 anys de CATNIX!

El Punt Neutre d’Internet a Catalunya (CATNIX) celebra aquest 2019 el seu 20è aniversari. La primera connexió es va fer realitat el 3 de juny de 1999, quan l’aleshores Datagrama (integrada a Jazztel més endavant) s’hi va afegir a una velocitat de 2 Mbps. Avui, ja són 37 els membres que formen part d’aquest punt neutre instal·lat a Barcelona i intercanvien més de 50 Gbps i 10 TB de tràfic al mes. Una evolució a l’alça que evidencia el bon estat de salut del CATNIX des de la seva creació ara fa 20 anys.

El CATNIX és la infraestructura que interconnecta operadors de telecomunicacions, proveïdors de serveis d’internet i de continguts, xarxes socials, empreses de telefonia mòbil, de hosting, proveïdors de serveis en núvol i xarxes acadèmiques i de recerca. Gestionat pel Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC), el CATNIX va néixer el 1999 amb la voluntat de facilitar la interconnexió local a Catalunya.

Vint anys després, el CATNIX s’ha convertit en el punt neutre de referència a Barcelona, amb un coneixement profund del seu mercat local. Ofereix un gran ventall de serveis amb disponibilitat 24×7, d’entre els que sobresurten els set servidors arrel de DNS, l’eina de monitoratge, el Looking Glass, el test de velocitat o l’M-Lab. Recentment, també s’ha posat en marxa un servidor de rutes que facilita una connexió ràpida i senzilla als nous membres; o l’eina Peering matrix, una matriu que mostra de forma visual entre quins participants al punt neutre s’intercanvia el tràfic.

Gràcies al CATNIX, els usuaris tenen accés a part dels servidors DNS arrel, centenars de TLD (Top Level Domain), dominis d’arreu del món i els servidors DNS públics més populars.

Estigueu alerta als propers mesos perquè vindran carregats de novetats!

Comparteix