Barcelona acollirà un dels grans supercomputadors europeus de la iniciativa EuroHPC

Barcelona acollirà un dels grans supercomputadors europeus de la iniciativa EuroHPC

La UE finançarà amb 100 milions d’euros el supercomputador MareNostrum 5 al Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS)

La Comissió Europea (CE) ha anunciat que Barcelona acollirà un dels grans supercomputadors europeus de la iniciativa EuroHPC. El BSC-CNS ha estat elegit com una de les tres institucions, juntament amb Bolonya (Itàlia) i Kajaani (Finlàndia), que acollirà els supercomputadors pre-exascala (de més de 150 Petaflops) de la xarxa de supercomputadors d’alta capacitat.

La Unió Europea invertirà en aquest nou maquinari prop de 100 milions d’euros, la meitat del cost de la seva construcció i manteniment, la seva inversió més alta en una infraestructura de recerca a l’Estat espanyol.

El futur ordinador de l’BSC-CNS, el MareNostrum 5, tindrà una potència pic de 200 Petaflops i es posarà en marxa el 31 de desembre de 2020. A més de la resta de patrons del BSC-CNS (la Generalitat de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya), la instal·lació del supercomputador europeu a Barcelona ha comptat amb el suport de Portugal, Turquia, Croàcia i Irlanda, països participants d’EuroHPC.

La iniciativa EuroHPC

Per ser competitiva en matèria d’HPC (High Performance Computation) i situar-se al nivell d’EUA, Xina i Japó, la Comissió europea ha decidit posar en marxa la iniciativa EuroHPC, a través de la qual, finançarà amb 840 milions d’euros la construcció de vuit nous supercomputadors que han d’estar en funcionament abans de 2021.

D’aquests vuit supercomputadors, tres seran dels anomenats pre-exaescala (els de Barcelona, Bolonya i Kajaani), i cinc seran de petaescala (de Petaflops), que allotjaran Sofia (Bulgària), Ostrava (República Txeca), Bissen (Luxemburg), Minho (Portugal) i Maribor (Eslovènia).

Font: Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades i La Vanguardia

Comparteix