A Zooniverse tothom pot ser un investigador

A Zooniverse tothom pot ser un investigador

Dins el concepte més general de ciència oberta, la Comissió Europea creu que la recerca s’ha d’obrir a la societat en dues direccions. La primera, orientant-se a solucionar els reptes de la societat que l’envolta i la segona, essent més participada pels ciutadans que la sufraguen. Aquest segon moviment s’anomena ciència ciutadana i consisteix en la la implicació activa de públic no especialitzat en projectes de recerca científica.

Qualsevol persona disposa de coneixement, eines i recursos que poden contribuir a l’avenç de la ciència. La ciència ciutadana és cosina del “proveïment participatiu” o crowdsourcing que consisteix en fer que una tasca determinada sigui feta per un grup nombrós de persones a través d’una convocatòria oberta. Un exemple d’això en l’entorn del CSUC és el projecte Transcriu-me!, que es basa en una eina en línia, oberta a tothom, que permet fer la transcripció d’aquells documents que no es poden transcriure mitjançant procediments automàtics.

Als interessats en el tema i curiosos els pot agradar visitar Zooniverse, una plataforma de projectes de recerca que requereixen de la participació de voluntaris per fer-los possibles. No cal ser un investigador professional per participar a Zooniverse, només cal disponibilitat, un ordinador connectat a la xarxa i temps.

Els projectes en què es pot col·laborar a Zooniverse són ben diversos i inclouen diferents disciplines, com ara art, biologia, clima, història, literatura, medicina… Molts dels projectes demanen la col·laboració ciutadana per transcriure manuscrits. Un exemple és “Anti-Slavery Manuscripts“, que promou la Boston Public Library, i que consisteix en la transcripció de correspondència manuscrita entre activistes antiesclavistes del segle XIX.

Comparteix