La Biblioteca de Catalunya afegeix tres noves col·leccions de dibuixants a l'MDC

La Biblioteca de Catalunya afegeix tres noves col·leccions de dibuixants a l’MDC

La Biblioteca de Catalunya (BC) ha publicat tres noves col·leccions al repositori de la Memòria Digital de Catalunya (MDC):

Dibuixos d’Àngel Puigmiquel“: Es tracta del fons de l’autor de còmics, dibuixos animats i periodista gràfic. Puigmiquel va estudiar a l’Institut-Escola; va participar en les revistes: Chicos, Ritmo y melodía i Cubilete. Amb Carles i Emili Freixes va crear una editorial dedicada a la historieta, que va tenir una vida molt breu. Va col·laborar en el setmanari El once. Del 1952 al 1962 es va instal·lar a Veneçuela, on va treballar principalment en premsa esportiva. També va realitzar alguns curtmetratges publicitaris. Va tornar a Catalunya el 1963, on va crear la seva pròpia productora: Estudios Comarán. El 1992 va realitzar “El terror gris” per a l’editorial Toutain, que va quedar inèdit en morir l’editor. Va col·laborar esporàdicament amb el setmanari El jueves.

El fons aplega uns 500 dibuixos originals que va realitzar durant la seva activitat professional a Catalunya i a Veneçuela. Inclou també llibretes escolars amb dibuixos i documents personals i un ampli arxiu iconogràfic.

Dibuixos d’Antoni Roca Maristany“: Fons que recull la producció del dibuixant humorístic. Format a l’Escola de Llotja es va integrar en el grup del saló Nou Ambient, on, amb Francesc Camps Ribera, va promocionar l’exposició Nonell. Va ser fundador i vicepresident de l’Associació d’Humoristes de Barcelona (1932). Es va orientar aviat cap a la caricatura, d’una expressivitat simple i directa i molt personal, especialment la centrada en el tema futbolístic. Va exposar caricatures a l’Acadèmia de Belles Arts de Sabadell (1919) i després a Barcelona, Reus, Tarragona, Lió, Saragossa, Lleida, etc.

El fons aplega també uns 500 dibuixos representatius de la seva variada trajectòria professional: acudits polítics publicats a Papitu, L’Esquella de la Torratxa, Las Noticias, La Nau, La Vanguardia…; acudits esportius publicats a Vida Deportiva, Las Noticias, L’Esport Català, El Mundo Deportivo, Xut!, El Once, Dicen…; caricatures de futbolistes del Barça, l’Europa, etc.; personatges de teatre en aquarel·la; temàtica popular per decorar rajoles i publicitaris.

Fons Enric Cervelló” del dibuixant i retratista, el qual va estudiar a l’Escola de Llotja, amb Joan Llaverias, i al Cercle Artístic de Sant Lluc. Durant els anys trenta va ser un autor habitual de les marques “Smoking” i “El Pino”. El 1941 va exposar al saló Lawn-Tennis Pompeya. Va practicar el cartellisme i el dibuix publicitari. El fons recull un conjunt representatiu de l’artista: dibuixos originals a llapis i impresos d’anuncis publicitaris de moda, cromos infantils per a Xocolates Juncosa en fulls sense guillotinar, col·leccions completes de cromos solts, petits impresos i pai-pais, etc.

Les col·leccions es trobaran properament catalogades al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC) i formaran part del portal de les col·leccions especials.

Comparteix