La col·lecció de "Mapes i plànols del Pavelló de la República", disponible a l'MDC

La col·lecció de “Mapes i plànols del Pavelló de la República”, disponible a l’MDC

El repositori de la Memòria Digital de Catalunya (MDC) ha publicat una nova col·lecció de la Universitat de Barcelona (UB).

Es tracta de la col·lecció digital “Mapes i plànols del Pavelló de la República” i permet l’accés al material cartogràfic conservat al CRAI Biblioteca del Pavelló de la República de la UB.

El fons digital consta de més de 100 unitats documentals que daten des de finals del segle XIX fins als anys 50 del segle XX i formen part de l’arxiu, l’hemeroteca i les monografies del Pavelló de la República.

Destaquen, per la seva importància històrica, els documents que pertanyen a l’època de la Segona República, com per exemple uns plànols de les ciutats de Barcelona i Santa Coloma de Gramenet amb els noms dels carrers i places característics d’aquest període històric i que van desaparèixer amb el franquisme; o els de la Guerra Civil espanyola, com ara uns plànols dels bombardejos que va patir la ciutat de Barcelona durant els mesos d’abril a juny de 1937, o uns mapes amb la situació dels diversos fronts a Gandesa, Flix i Horta de Sant Joan durant la batalla de l’Ebre. També és curiós un mapa de Cuba de l’any 1853 que forma part de la col·lecció “Atlas de España y sus posesiones de Ultramar”.

De moment, i fins a completar l’accés a tota la col·lecció, es poden consultar aproximadament uns 75 mapes i plànols a través de l’MDC.

La col·lecció ja es troba catalogada al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC) i formarà part del portal de les col·leccions especials.

Comparteix