El projecte UNICORE es reuneix a Barcelona

El projecte UNICORE es reuneix a Barcelona

Membres del projecte europeu UNICORE s’han reunit del 12 al 14 de novembre a Barcelona, a les instal·lacions del Consorci, per parlar de l’estat actual del projecte iniciat ara fa 9 mesos, i del qual el CSUC n’és un dels participants. UNICORE està creant un codi base comú i un kit d’eines per a la implementació d’aplicacions per a entorns d’execució segurs i fiables.

Com a prèvia a aquesta trobada general, la 3a des que va arrencar el projecte, alguns desenvolupadors i enginyers que col·laboren a UNICORE ja van participar abans en un hackathon. L’esdeveniment ha servit per aprofundir encara més en la creació d’un projecte comú, així com per compartir coneixement i enfortir relacions entre socis.

Després de 9 mesos treballant amb UNICORE, cadascun dels socis participants ha presentat l’estat de les tasques realitzades i s’han fet ressò dels primers avenços en relació als casos d’ús en el marc del projecte.

Les eines que s’estan desenvolupant permetran que la creació de màquines virtuals lleugeres sigui tan senzilla com compilar una aplicació per a un sistema operatiu existent i, així, facilitar el desplegament de la pròxima generació de serveis i tecnologies de cloud computing. Amb les toolchain d’UNICORE per a unikernels, els desenvolupadors de programari podran construir i implementar ràpidament màquines virtuals lleugeres a partir de les aplicacions existents.

Amb una durada de 36 mesos (acabarà el desembre de 2021), UNICORE està finançat pel programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea.

Què hi fa el CSUC?

El CSUC participa en aquest projecte amb un rol doble. D’una banda, lidera un paquet de treball destinat a dissenyar la plataforma i avaluar-ne el seu funcionament. El seu principal objectiu és definir l’abast de la configuració d’UNICORE i identificar les mètriques per mesurar l’èxit d’UNICORE des d’un punt de vista funcional.

Entre les diverses tasques, hi ha l’anàlisi de l’actual situació i la definició de requisits per al disseny de la plataforma; el disseny de les diferents API a usar entre els diversos components interns del kernel; així com la definició i realització del conjunt d’indicadors per avaluar l’adequació d’UNICORE en cada entorn d’execució en diferents casos d’ús (serverless, 5G, blockchain…).

També serà l’encarregat de la integració de la tecnologia desenvolupada per UNICORE en orquestadors d’infraestructura en núvol i l’execució del cas d’ús relacionat amb plataformes serverless per a l’entorn universitari i de recerca.

D’altra banda, el CSUC també s’encarrega de les tasques de difusió del projecte a través de la creació i gestió de diversos canals de comunicació, com ara la pàgina web del projecte, les xarxes socials i la producció de materials de suport. És el cas, per exemple, del vídeo de presentació d’UNICORE, recentment estrenat al canal de YouTube del mateix projecte.

Comparteix