El CSUC i la UOC participen a l'Open Science International Staff Week

El CSUC i la UOC participen a l’Open Science International Staff Week

Del 6 al 8 de novembre la Universidad Carlos III de Madrid ha organitzat l’Open Science International Staff Week que ha comptat, entre d’altres, amb la participació del CSUC i de la Biblioteca de la UOC.

En concret, Lluís Anglada, director de Ciència Oberta al CSUC, ha format part del panell de debat “What is the future of plan S”, juntament amb Johan Rooryck (Leiden University), Monique Ritchie (Brunel University Londo; Open Science WG YERUN) i Agnès Ponsati (CSIC), sota la moderació de Teresa Malo de Molina, cap de Biblioteca de la Universidad Carlos III.

D’altra banda, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ha fet balanç del micro-MOOC (Massive Open Online Course) sobre ciència oberta de la mà de Gema Santos Hermosa, qui ha explicat en què consisteix el projecte, quins són els seus objectius i novetats, com s’organitza i quin impacte ha tingut.

Així, s’ha comentat com el micro-MOOC de la UOC, impartit a Twitter, neix per a fomentar la creació col·laborativa i la difusió del coneixement a la societat en el marc del Pla d’acció de coneixement obert.

Pel que fa a la seva organització, Rosa Padrós, des de la Biblioteca de la UOC, s’encarrega de la coordinació dels continguts (criteris tècnics, programació de les piulades i pla de comunicació del curs), en què participen més de trenta professionals de biblioteques universitàries i entitats europees. En total, en l’última edició del curs s’han publicat 820 piulades en format d’articles, imatges, vídeos i enquestes.

Enguany, per primera vegada hi han participat divuit universitats espanyoles i el CSIC. A més, s’ha comptat amb el suport de l’Associació d’Universitats Europees (EUA), l’SPARC Europe, la Xarxa de Biblioteques Universitàries Espanyoles (REBIUN) i La Ligue des Bibliothèques Européennes de Recherche (LIBER) i del CSUC.

A diferència dels primers anys, s’ha ampliat el focus temàtic del curs per a parlar de ciència oberta i no només d’accés obert, i s’han publicat les piulades en cinc idiomes: anglès, català, castellà, basc i gallec.

Gràcies a l’esforç de totes les parts implicades, s’han sumat 500 nous seguidors al compte @moocmicro; a més, durant els cinc dies del curs el nombre de m’agrades (2.200) i repiulades (2.800) s’ha duplicat respecte a l’edició passada. En total, el nombre d’impressions, és a dir, les vegades que les piulades s’han mostrat als usuaris de Twitter, ha arribat a 532.000.

Si us heu perdut l’última edició del micro-MOOC, en podeu recuperar els continguts: 1.Conceptes bàsics sobre ciència oberta, 2. Publicacions en accés obert, 3. Dades en obert, 4. Recerca participativa i 5. Avaluació de la recerca.

Comparteix