El CSUC estalvia 1,15 M€ en la contractació d'energia per al 2021

El CSUC estalvia 1,15 M€ en la contractació d’energia per al 2021

Per primera vegada tota l’electricitat de les universitats i l’Institut Català de la Salut (ICS) serà proporcionada per empreses que comercialitzen només 100% energia renovable

El 24 d’octubre, el CSUC ha celebrat la subhasta d’energia per l’any 2021 on han participat les empreses adherides al vigent acord marc del grup de compra d’energia. La subhasta ha estat dividida en quatre lots:

  1. Electricitat alta tensió
  2. Electricitat baixa tensió
  3. Gas natural baixa pressió
  4. Gas natural alta pressió

En aquesta compra han participat 43 entitats, entre universitats públiques, parcs de recerca, centres de salut i altres institucions, amb un consum estimat per l’any 2021 de 484,7 GWh d’electricitat i de 366,7 GWh de gas natural.

Cal destacar que l’ICS, que des de l’any 2018 se suma a les universitats per a la contractació del subministrament d’electricitat, ara també s’ha afegit a la compra de gas natural per al 2021. La seva incorporació, amb un consum estimat de gas de 195GWh/any, representa el 53,13% del consum total de gas del grup i permet obtenir preus més baixos aprofitant les economies d’escala.

La subhasta s’ha realitzat a través de la plataforma en línia de Dynamic Market, desenvolupada ad hoc a partir de les necessitats del CSUC. Després d’una renyada lluita, els adjudicataris han estat:

  • ACCIONA, S.A. en alta tensió
  • AURA ENERGIA, S.L. en baixa tensió
  • ENDESA ENERGIA, S.A.U. en gas natural d’alta i baixa pressió

Per primera vegada, l’energia elèctrica que consumirà el grup de compra serà proporcionada per empreses que comercialitzen només energia 100% renovable.

Com a resultat de la subhasta, els preus adjudicats per l’any 2021 han generat al grup de compra d’energia del CSUC un estalvi de 1,15M€ respecte als preus que es van adjudicar per a l’any 2020.

El model de compra d’electricitat en alta tensió es basa en un sistema de preus indexats a OMIE, amb la possibilitat de fer tancaments trimestrals o anuals (OMIP), mentre que la baixa tensió es contracta a preu fix. El gas natural va ser adjudicat a preu fix, tot i que els licitadors tenen la possibilitat de fer oferta d’un preu indexat a Brent i tipus de canvi o indexat a TTF.

El CSUC elaborarà pròximament un nou acord marc d’energia que, a més d’adaptar-se a les noves tendències de mercat i de transició energètica, s’espera que augmenti la concurrència d’empreses licitadores.

Comparteix