Segueix en directe la retransmissió de la pluja dels Gemínids

Segueix en directe la retransmissió de la pluja dels Gemínids

El 14 de desembre tindrà lloc la darrera pluja d’estrelles de l’any, l’anomenada pluja dels Gemínids, que es podrà seguir en directe a través del portal sky-live.tv i, com en altres ocasions, comptarà amb la col·laboració del CSUC.

Així, i dins les iniciatives de divulgació del projecte europeu EELabs (eelabs.eu), l’Instituto de Astroficis de Canarias (IAC) conduirà la retransmissió en directe d’aquest fenomen atmosfèric des de  l’Observatori del Teide (IAC, Tenerife, Illes Canàries).

Retransmissió:

  • 14 de desembre, a les 20.00 h TU (Temps Universal), 21.00 CEST, hora local a la Península i a Europa.
  • Seguiment en directe: sky-live.tv

La pluja

Els Gemínids són, presumptament, petits fragments deixats per l’asteroide 3200 Phaethon en l’atmosfera terrestre. En síntesi, és un curiós asteroide que s’acosta tant al Sol, ho fa cada 1,4 anys, de manera similar a com ho faria un cometa, que l’escalfor emesa pel Sol “crema” els residus de pols que cobreixen la seva superfície rocosa i forma així una espècie de “cua de grava”. Els meteors d’aquesta pluja semblen venir del radiant de la constel·lació dels Bessons (d’aquí el seu nom). Això no obstant, poden aparèixer en qualsevol altre punt del cel, i sovint mostren una coloració groguenca.

Com hi participa el CSUC?

El CSUC participarà en aquest esdeveniment cedint un servidor virtual amb sistema operatiu Linux, 4 GB de memòria RAM, 4vCPU virtuals i una xarxa compartida d’1 GB per fer la retransmissió. D’altra banda, també configurarà un servidor web Apache i un programari de sincronització remota i automatització de tasques que replicarà el portal sky-live.tv cada minut per garantir la bona transmissió del senyal.

A més del CSUC, el Centro Extremeño de Tecnologías Avanzadas (CETA-CIEMAT) i l’Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) col·laboraran també en la distribució de la retransmissió del portal web sky-live.tv.

Sobre EELabs

EELabs és un projecte finançat pel Programa INTERREG V-A MAC 2014-2020, cofinançat per FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional) de la Unió Europea, sota el contracte núm. MAC2/4.6d/238. A EELabs treballen 5 centres de la Macaronèsia (IAC, ITER, UPGC, SPEA-Açores, SPEA-Madeira). L’objectiu d’EELabs es crear Laboratoris per mesurar la Eficiència Energètica de la Llum Artificial Nocturna en àrees naturals protegides de la Macaronèsia (Canàries, Madeira i Açores).

Comparteix