Com les dades i la tecnologia transformen l'educació, a la 20a edició de la TSIUC

Com les dades i la tecnologia transformen l’educació, a la 20a edició de la TSIUC

El 12 de desembre ha tingut lloc a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) la 20a edició de la Trobada dels Serveis Informàtics de les Universitats de Catalunya (TSIUC), que enguany i sota el lema “Dades i tecnologia per a la transformació de l’educació” ha mostrat, d’una banda, diferents tecnologies, eines i solucions que les universitats estan adaptant o incorporant en els seus processos educatius i, de l’altra, ha reflexionat sobre els reptes que suposa aquesta transformació en l’educació.

L’obertura de la trobada ha anat a càrrec de Margarita Arboix, rectora de la UAB, i Miquel Puig, director general del CSUC. Miquel Puig, ha agraït l’hospitalitat de la UAB, que ha acollit la trobada, així com la seva participació als ponents i als 120 assistents de 31 institucions.

Puig ha destacat que aquesta 20a edició de la TSIUC “s’enfoca a dos aspectes destacats, la gestió de l’educació i la gestió de l’aprenentatge en el món digital”, perquè “la digitalització és una nova revolució, com ho va ser en el seu moment l’aparició de l’escriptura i més tard la invenció de la impremta”.

Per la seva part, la rectora de la UAB ha destacat que les dades transformen la societat perquè “les dades són empoderament”. “Avui dia qui acumuli les dades té el futur a les seves mans”. Per això, “com a universitats hem de ser capaços de donar a les dades la importància que tenen i posar-hi instruments per saber fer-ne un ús ètic a més d’afavorir la ciència oberta”, ha afegit.

D’altra banda, Arboix ha destacat que “hem de cercar eines i solucions que permetin un accés fàcil a les tecnologies que serveixen per a l’educació, perquè possibilitar l’accés al coneixement és el futur d’una societat rica i desenvolupada”.

Per últim, la rectora ha destacat el valor del CSUC com a consorci que afavoreix el treball conjunt de les universitats, perquè “junts podem fer més coses” i tenir “un CSUC fort ens ajuda a ser més eficients, a obtenir més rendiment pel que fa a l’educació i la formació dels ciutadans del futur, que és la missió que tenim com a universitats”.

La TSIUC’19 s’ha dividit en dues sessions. La primera, moderada per Gonçal Badenes, de la UAB, ha tingut tres ponències: “Dades i tecnologia per a la transformació de l’educació“, a càrrec de Karma Peiró, periodista; “IdentiCat. Aposta per una Identitat Digital Auto-sobirana”, de Pablo Gómez, de la Generalitat de Catalunya, i “La mort dels títols universitaris“, de Lluís Ariño, de la URV.

La segona sessió ha estat moderada per Antoni Solé, de la UB, i ha comptat amb la participació de Dirk Lens, d’Academic Software, que ha presentat “Development of digital skills using a distribution software platform“. La segona intervenció ha anat a càrrec de Juan José Rodríguez, de Telefónica, que ha parlat sobre “Casos de uso de realidad virtual 5G“. “Grafs: de la teoria a la realitat en l’àmbit universitari” ha estat la tercera ponència que ha dut a terme Josep Tarruella, de Graph Everywhere i “Gestión automatizada de contenido audiovisual en universidades“, la quarta, de la mà d’Antonio León, d’ETIQMEDIA. Per últim, Baptista Borrell, de Seidor i Antoni Piedras, de la UB, han presentat “Millora de l’accessibilitat dels continguts d’aprenentatge i llocs web“.

Jordi Herrera, secretari del Departament d’Enginyeria de la Informació i de les Comunicacions de la UAB, ha clos aquesta 20a edició de la TSIUC parlant sobre “Què és i què no és blockchain” i ha comentat que d’aquesta jornada cal quedar-se amb dos conceptes clau: primer, “que les dades són el futur” i segon, “que com la tecnologia cada cop evoluciona més ràpid i alhora es torna més complexa és necessari donar-la a conèixer, i qui millor per fer-ho que les universitats que disposen d’una visió neutra allunyada d’objectius comercials o interessos propis”.

La TSIUC’19 ha estat possible gràcies a la feina duta a terme pel comitè de programa, format per Lluís Ariño, de la URV, Antoni Solé, de la UB, Gonçal Badenes i Jordi Hernàndez, de la UAB, i Xavier Peiró i Caterina Parals, del CSUC. La trobada ha comptat amb el patrocini de Telefónica i amb la col·laboració de la UAB que l’ha acollit.

Comparteix