La pluja dels Gemínids es retransmet en directe

La pluja dels Gemínids es retransmet en directe

El 14 de desembre ha tingut lloc la darrera pluja d’estrelles de l’any, l’anomenada pluja dels Gemínids, que s’ha pogut seguir en directe a través del portal sky-live.tv i, com en altres ocasions, ha comptat amb la col·laboració del CSUC.

Així, i dins les iniciatives de divulgació del projecte europeu EELabs (eelabs.eu), l’Instituto de Astroficis de Canarias (IAC) ha retransmès en directe d’aquest fenomen atmosfèric des de  l’Observatori del Teide (IAC, Tenerife, Illes Canàries).

A continuació podeu veure un vídeo amb un resum dels millors moments de la pluja:

La pluja

Els Gemínids són, presumptament, petits fragments deixats per l’asteroide 3200 Phaethon en l’atmosfera terrestre. En síntesi, és un curiós asteroide que s’acosta tant al Sol, ho fa cada 1,4 anys, de manera similar a com ho faria un cometa, que l’escalfor emesa pel Sol “crema” els residus de pols que cobreixen la seva superfície rocosa i forma així una espècie de “cua de grava”. Els meteors d’aquesta pluja semblen venir del radiant de la constel·lació dels Bessons (d’aquí el seu nom). Això no obstant, poden aparèixer en qualsevol altre punt del cel, i sovint mostren una coloració groguenca.

Com ha participat el CSUC?

El CSUC ha col·laborat en aquest esdeveniment cedint un servidor virtual amb sistema operatiu Linux, 4 GB de memòria RAM, 4vCPU virtuals i una xarxa compartida d’1 GB per fer la retransmissió. D’altra banda, també ha configurat un servidor web Apache i un programari de sincronització remota i automatització de tasques que ha replicat el portal sky-live.tv cada minut per garantir la bona transmissió del senyal.

A més del CSUC, el Centro Extremeño de Tecnologías Avanzadas (CETA-CIEMAT) i l’Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) han col·laborat també en la distribució de la retransmissió del portal web sky-live.tv.

Comparteix