El Memorial Democràtic posa a l’abast dels ciutadans 20.000 registres de memòria històrica entre 1931 i 1980

El Memorial Democràtic posa a l’abast dels ciutadans 20.000 registres de memòria històrica entre 1931 i 1980

El Memorial Democràtic ha fet públic el Banc de la Memòria Democràtica, un cercador web que permet la cerca integrada i la visualització del contingut de fons i col·leccions del Memorial sobre memòria històrica de la Catalunya del període comprès entre els anys 1931 i 1980.

El cercador permet visualitzar mapes i línies cronològiques per localitzar informació i testimonis sobre un fet o una etapa determinada i inclou persones, fets històrics i espais de memòria.

S’hi pot accedir des del web del Memorial Democràtic i també des de l’adreça banc.memoria.gencat.cat.

El Banc de la Memòria Democràtica ofereix informació detallada sobre víctimes, testimonis, fets històrics i espais físics relatius a la Segona República, la Guerra Civil i les víctimes per motius ideològics, de consciència, religiosos o socials, així com la repressió a persones i col·lectius per part de la dictadura franquista, l’exili i la deportació, la lluita antifranquista i la transició a la democràcia.

Sis fons documentals a un clic

El cercador del Banc de la Memòria Democràtica, gestionat pel Centre d’Informació i Documentació del Memorial Democràtic, està integrat per sis fons i col·leccions que donen accés a gairebé 20.000 registres: el Banc Audiovisual de Testimonis, la Biblioteca del Memorial Democràtic, el Cens de Simbologia Franquista, la base de dades d’ex-presos polítics, la base de dades de l’Spanish Refugee Aid (organització nord-americana creada per ajudar als refugiats espanyols l’any 1953) i la Xarxa d’Espais de Memòria.

El cercador fa possible creuar la informació de les diverses bases de dades i recuperar-la fent una cerca integrada. A més, els continguts s’ofereixen amb una visualització didàctica i atractiva, a partir de mapes específics que permeten navegar sobre els llocs d’exili, municipis, presons i camps de concentració franquistes, espais de memòria i localització de simbologia franquista, entre altres, o línies cronològiques que permeten a l’usuari localitzar informació i testimonis sobre un fet o una etapa determinada. Així mateix, també permet consultar les diferents bases de dades de manera independent.

Trobareu més informació a la nota de premsa de la Generalitat de Catalunya.

Comparteix