Mapes, país, futur: centenari de l’exposició cartogràfica catalana (1919)

Mapes, país, futur: centenari de l’exposició cartogràfica catalana (1919)

Fins al 19 d’abril es pot visitar l’exposició “Mapes, país, futur: centenari de l’exposició cartogràfica catalana (1919)” organitzada per la Cartoteca de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) amb el suport del Museu d’Història de Catalunya i l’empresa Hitachi.

El gener de 1919, el Centre Excursionista de Catalunya (CEC) va organitzar una de les primeres exposicions de mapes feta a Catalunya. La mostra era una contribució a la campanya per a l’obtenció d’un Estatut d’Autonomia, el qual preveia establir una nova divisió territorial. La mostra va aplegar 217 mapes antics i moderns procedents no sols del CEC sinó també de col·leccionistes privats. La campanya es va acabar sobtadament el mes de febrer de 1919 però una bona part dels documents exhibits s’han conservat fins avui dia.

El 2015 el CEC va dipositar tots els seus fons documentals a la Generalitat de Catalunya i els gairebé deu mil mapes de la seva cartoteca es conserven actualment a l’ICGC.

Per commemorar el centenari de l’exposició pionera de 1919, l’ICGC presenta una selecció de 64 mapes, un 75% dels quals són els mateixos exemplars que es van exposar ara fa cent anys. En aquesta ocasió s’hi ha afegit un epíleg amb cartografia digital elaborada per l’Institut que permet apreciar el gran canvi tecnològic que ha experimentat l’elaboració de mapes en aquests cent anys.

Al voltant de l’exposició es realitza un cicle de conferències a l’Auditori del Museu d’Història de Catalunya, precedides d’una visita guiada per l’exposició. Aquestes activitats són gratuïtes i no requereixen d’inscripció prèvia.

Dates de conferències:

Una part dels fons digitalitzats de la cartoteca del CEC es poden consultar a la col·lecció de “Mapes antics” de la Memòria Digital de Catalunya i un altra a la Cartoteca digital de l’ICGC.

Comparteix