El Museu de Ciències Naturals de Barcelona posa en obert el seu contingut científic a través de RECERCAT

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona posa en obert el seu contingut científic a través de RECERCAT

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona, en el seu esforç per difondre la ciència i fer-la més accessible i oberta, i amb el lideratge del Centre de Documentació, ha fet possible disposar del primer repositori d’accés obert d’un museu a Catalunya i a la resta de l’Estat espanyol, creat el 2019.

Es tracta d’una comunitat dins el Repositori de la Recerca de Catalunya (RECERCAT) on es poden trobar articles de revista, capítols de llibre, comunicacions i ponències a congressos, pòsters, etc., publicats pel seu equip tècnic, investigador i col·laborador.

Tota aquesta documentació conforma la producció científica institucional del Museu, i amb el repositori serà possible controlar-la, difondre-la i preservar-la. Val a dir, també, que en aquesta plataforma només es poden trobar aquells materials que s’hagin pogut publicar en accés obert.

L’abast de la difusió mitjançant RECERCAT és màxima, ja que les publicacions penjades en aquest portal també són visibles a RECOLECTA, el recol·lector de ciència espanyol, i OpenAire, l’equivalent a nivell europeu. A més, gaudeixen de descripció bibliogràfica estàndard i preservació digital al llarg del temps. La indexació a motors de cerca és millor, també.

Actualment hi apareixen prop de 400 publicacions, corresponents al període 2017 endavant. S’aniran fent càrregues retrospectives fins abastar el període complet de producció científica del Museu.

Així mateix, de manera complementària, el Centre de Documentació manté i actualitza un perfil a Google Scholar que recull totes les referències bibliogràfiques de les publicacions d’autors relacionats amb el Museu. Aquesta eina, a més de facilitar el control bibliogràfic, també permet de conèixer l’impacte global de la producció científica de la institució.

A més de la seva participació a RECERCAT, el Museu publica actualment tres revistes, les quals també es troben disponibles al repositori Revistes Catalanes en Accés Obert (RACO) i al Directory of Open Acces Journals (DOAJ).

Font i més informació: El blog del Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Comparteix