Declaració de la Sorbona: les universitats s’uneixen per obrir les dades de recerca

Declaració de la Sorbona: les universitats s’uneixen per obrir les dades de recerca

Nou associacions d’universitats han signat aquest passat mes de febrer La Declaració de la Sorbona sobre els drets de les dades de recerca.

La declaració afirma que l’obertura de les dades de recerca és una de les pràctiques en què es basa la ciència oberta. Posar les dades de recerca en obert en mode FAIR maximitza la reproductibilitat dels resultats científics i accelera i millora la ciència.

Així, la declaració pretén ser una crida a la comunitat acadèmica (universitats, investigadors, agències, entitats de finançament…) per crear entre tots un ecosistema interoperable dels resultats de la recerca.

Les entitats signants (que representen més de 160 universitats d’arreu del món) són: l’Association of American Universities (AAU), l’African Research Universities Alliance (ARUA), la Coordination des universités de recherche intensive françaises (CURIF), la German U15, la League of European Research Universities (LERU), el consorci d’universitats japoneses RU11, el Russell Group de la Gran Bretanya, el Group of Eight (Go8) d’Austràlia i, finalment, el Group of Canadian Research Universities (U15).

En aquest context, la Universitat de Barcelona (UB), integrada a la LERU, és pionera a l’Estat espanyol en l’aprovació d’una normativa pròpia com a política de gestió de les dades de recerca. L’objectiu és assegurar que les dades es puguin trobar amb facilitat i siguin accessibles, interoperables i reutilitzables, segons els principis FAIR de bones pràctiques en la gestió de les dades científiques.

A Catalunya les universitats han creat l’Àrea de Ciència Oberta del CSUC amb la finalitat de facilitar l’adaptació als requeriments de la ciència oberta. En aquesta relació amb les dades de recerca en obert, i en línia amb les propostes de la Declaració de La Sorbona, s’ofereixen diferents serveis:

Font: SCIELO en Perspectiva

Comparteix