El Portal de la Recerca de Catalunya durant l'any 2019

El Portal de la Recerca de Catalunya durant l’any 2019

El 2019 ha finalitzat amb 25 institucions al Portal de la Recerca de Catalunya (PRC), 12 universitats i 13 centres de recerca CERCA.

Durant la segona fase d’implementació, que consisteix a integrar la informació referent als centres de recerca un cop s’ha afegit la de les universitats, s’han incorporat al PRC el Centre de Recerca en Agrotecnologia de la UdL, l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, el Centre d’Estudis Demogràfics, l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques i la Fundació i2CAT, Internet i Innovació Digital a Catalunya.

A la fi de l’any, el Portal referenciava 543.117 publicacions, 31.215 tesis, 12.294 investigadors, 1.611 grups de recerca i 37.372 projectes de recerca. La mitjana de publicacions i tesis incloses al PRC en accés obert entre el 2011 i el 2018 és del 22%.

Entre les principals actuacions realitzades, destaca la continuació de la col·laboració amb l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) per a la reutilització de les dades del Portal, que consisteix a permetre l’enviament del currículum abreujat a través de les dades que consten al PRC per a les diferents convocatòries dels mèrits de recerca de l’AQU.

El PRC ha col·laborat ja en cinc convocatòries de l’AQU, fet que ha permès que més de 1.500 investigadors coneguin aquesta funcionalitat i que el 67% n’hagi reutilitzat les dades. En total, el 45% de les aportacions presentades han estat carregades a través del PRC, sent així el percentatge més alt des que es va posar en funcionament.

Pel que fa a les millores al Portal de Recerca de Catalunya, s’han consolidat diferents actuacions de qualitat que han permès millorar gairebé 5.000 publicacions als sistemes de gestió de la recerca de les institucions participants i conseqüentment també al PRC. A més, s’han establert més URL permanents per a les publicacions (per als articles amb DOI, per als llibres amb ISBN i per a les tesis amb handle). D’altra banda, els centres de recerca han començat també a aportar tesis escrites i/o dirigides pels seus investigadors.

Comparteix