Josep Maria Benet i Jornet, dramaturg català, mor als 79 anys a causa de la COVID-19

Josep Maria Benet i Jornet, dramaturg català, mor als 79 anys a causa de la COVID-19

Josep Maria Benet i Jornet, anomenat afectuosament Papitu pels seus amics (Barcelona, 20 de juny de 1940 – Lleida, 6 d’abril de 2020), ha estat un dels dramaturgs més reconeguts del país i se’l considera un dels principals renovadors del teatre català.

Va estudiar filologia romànica i va ser professor de literatura dramàtica a l’Institut del Teatre de Barcelona (1974-1981). L’any 1963, amb només 23 anys, va debutar amb Una vella, coneguda olor, una peça llavors trencadora pel seu to realista, que acostava el teatre a la Barcelona del moment i que li va fer merèixer el Premi Josep Maria de Sagarra.

Des de llavors va escriure més de quaranta peces teatrals, traduïdes a una dotzena d’idiomes, que recullen les preocupacions quotidianes de la societat catalana, i els seus èxits E.R. i Testament han estat adaptats al cinema per Ventura Pons. També va ser el responsable d’algunes de les sèries més emblemàtiques de TV3, com ara “Poble Nou”, “Nissaga de Poder” o “Ventdelplà”. La seva trajectòria va ser reconeguda amb nombrosos premis.

El 2015, la seva filla Carlota Benet va anunciar que el seu pare patia la malaltia d’Alzheimer al Teatre Nacional de Catalunya en el curs d’un homenatge amb una celebració institucional amb motiu del seu 75è aniversari. Ha mort el 6 d’abril a causa de la pandèmia de la COVID-19.

Podeu consultar les obres de Josep Maria Benet i Jornet al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC). També podeu accedir a les col·leccions especials, entre les quals hi ha el seu fons personal donat a la Biblioteca de Catalunya l’any 2011.

Comparteix