Nou disseny per a la Cartoteca Digital de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

Nou disseny per a la Cartoteca Digital de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

La Cartoteca Digital de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha estrenat un nou disseny que facilita la consulta i descàrrega gratuïta dels més de 75.000 documents, mapes i fotografies que ha anat incorporant al llarg dels seus 13 anys de vida.

Així, el disseny de la Cartoteca és adaptatiu a les pantalles de tot tipus de dispositius electrònics i les seves imatges es poden descarregar tant en alta com en baixa resolució.

A més, per facilitar la consulta de les seves 33 col·leccions temàtiques, els documents es classifiquen en:

Com a curiositat, el document més antic que es pot descarregar de la Cartoteca Digital és l’edició impresa el 1482 del mapa de la Península Ibèrica de Ptolemeu.

Els mapes i les fotografies disponibles a la Cartoteca Digital tenen valor cultural, científic o, fins i tot, simbòlic. Se’n poden destacar:

  • Una col·lecció de vistes de tot el món, per exemple, una de Barcelona de 1572. Mitjançant aquesta col·lecció es pot veure com han anat canviant les ciutats al llarg del temps, però també com s’han anat representant de diferents maneres.
  • Les col·leccions fotogràfiques de pobles i ciutats, sobretot de Catalunya. Una de destacada és la de fotografies aèries obliqües, fetes el 1929 pel fotògraf Josep Gaspar, com ara una de Lloret de Mar. Aquesta col·lecció és un testimoni excel·lent de la transformació del territori català en aquests gairebé cent anys.
  • La col·lecció d’atles.

La Cartoteca Digital mostra aproximadament el 25% dels fons conservats a la Cartoteca física, que es troba a la seu de l’ICGC a Barcelona. L’edició en línia rep una mitjana de 100.000 visites anuals i les persones usuàries descarreguen uns 50.000 documents digitals l’any.

Enguany, la versió digital creixerà amb la incorporació de noves col·leccions, disponibles també per a la consulta i descàrrega gratuïta d’investigadors i ciutadania interessada. Entre elles, una col·lecció de fotografies de paisatges geològics actuals del fotògraf Jordi Lluís Pi; una col·lecció de documents del fons personal del científic Eduard Fontserè, i una col·lecció que recollirà tots els mapes manuscrits.

Comparteix